Heb je ook te maken met biociden?

17-09-14

De Europese Biocidenverordening is omgezet in Belgische wetgeving!

Het nieuwe Belgische K.B. betreffende het op de markt aanbieden en het gebruiken van biociden beoogt:

  • een verhoging van de bescherming voor de gezondheid van mensen, dieren en het leefmilieu
  • het harmoniseren van het gebruik van biociden
  • het versterken van de Europese integratie op het vlak van de beschikbaarheid en het op de markt brengen van biociden.

Wat zijn biociden?

Biociden zijn werkzame stoffen die gebruikt worden om schadelijke organismen (insecten, bacteriën, microben, knaagdieren, …) onschadelijk te maken. Typische voorbeelden zijn ongediertebestrijdingsmiddelen, houtbeschermingsmiddelen, desinfecterende middelen…

Wat moet je zeker nalezen indien je producent, verkoper of gebruiker bent van biociden?

  • Er is een nationale procedure voor het toelaten van een biocide product op de Belgische markt.
  • Er komt een scheiding tussen het gesloten en het vrije circuit waardoor een betere bescherming van de gezondheid van het grote publiek:
    • Gesloten circuit: het biocide voldoet aan criteria voorzien in de verordening artikel 19 lid 4* van de Europese verordening of het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen is de enige manier om de blootstelling tot een aanvaardbaar niveau te beperken.
    • Vrij circuit: het biocide voldoet aan criteria artikel 19 lid 5** van de Europese verordening of de risicoanalyse geeft aan dat het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen niet vereist is voor de gebruiker.
  • Verkopers en gebruikers zullen zich online moeten registreren om zo verkoop, aankoop en gebruik te kunnen melden.
  • Er worden minimum voorwaarden opgelegd betreffende opleiding en kennis van biociden.
  • Het K.B. voorziet in hogere retributies voor toelatingen, erkenningen, en gebruik van biociden.

Bronnen

*Artikel 19 lid 4
4. Er mag geen toelating worden verleend voor het op de markt aanbieden van een biocide met het oog op gebruik door het publiek indien het biocide: a) voldoet aan de criteria van Richtlijn 1999/45/EG voor indeling als: — vergiftig of zeer vergiftig; — kankerverwekkend, categorie 1 of 2; — mutageen, categorie 1 of 2; of — voor de voortplanting giftig, categorie 1 of 2; b) voldoet aan de criteria van Verordening (EG) nr. 1272/2008 voor indeling als: — acute orale toxiciteit, categorie 1, 2 of 3; — acute dermale toxiciteit, categorie 1, 2 of 3; — acute toxiciteit bij inademing (gassen en stofdeeltjes/nevel), categorie 1, 2 of 3; — acute dermale toxiciteit (dampen), categorie 1 of 2; — kankerverwekkend, categorie 1A of 1B; — mutageen, categorie 1A of 1B; of — voor de voortplanting giftig, categorie 1A of 1B; c) voldoet aan de criteria om overeenkomstig bijlage XIII bij Verordening (EG) nr. 1907/2006 als PBT of vPvB te worden aangemerkt; d) hormoonontregelende eigenschappen bezit; of e) ontwikkelingsneurotoxische of -immunotoxische gevolgen heeft.

**Artikel 19 lid 5
5. Onverminderd de leden 1 en 4 kan toelating worden verleend voor een biocide wanneer niet volledig is voldaan aan de in lid 1, onder b), punten iii) en iv), vastgelegde voorwaarden, of kan toelating worden verleend voor het op de markt aanbieden van een biocide met het oog op gebruik door het brede publiek wanneer is voldaan aan de in lid 4, onder c), bedoelde criteria, ingeval het niet-toelaten van het biocide voor de samenleving onevenredig grote negatieve gevolgen zou hebben in verhouding tot het risico voor de gezondheid van mens en dier of het milieu dat aan het gebruik van het biocide verbonden is onder de in de toelating bepaalde voorwaarden. Het gebruik van een overeenkomstig dit lid toegelaten biocide mag slechts worden toegestaan indien passende risicobeperkende maatregelen worden getroffen om minimale blootstelling van mens en het milieu aan dat biocide te garanderen. Het gebruik van een overeenkomstig dit lid toegelaten biocide wordt beperkt tot de lidstaten waar aan de voorwaarden van de eerste alinea is voldaan.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons