De herfstprik: hoe kunnen werknemers zich wapenen tegen COVID-19 of griep?

12-10-23

Coronabesmettingen steken weer vaker de kop op en deze winter mogen we ons ook aan een griepopstoot verwachten. Wat zijn de wetenschappelijke aanbevelingen rond vaccinatie voor dit najaar?

 

Is COVID-19-vaccinatie nog belangrijk?

Momenteel belanden nog weinig coronapatiënten in het ziekenhuis. Maar een mogelijke najaarsgolf zou de gezondheidszorg nog behoorlijk onder druk kunnen zetten. Voor kwetsbare doelgroepen (ouderen, personen met een hoge BMI of chronische aandoeningen…) is een nieuwe booster daarom zinvol.

Ook zorgprofessionals en personen die samenwonen met personen uit risicogroepen doen er goed aan zich te laten vaccineren. Een vaccin beschermt immers goed tegen ernstig ziek worden. Na verloop van tijd daalt die bescherming wel.

Vaccinatie is niet wettelijk verplicht maar ten zeerste aan te raden voor de eigen bescherming tegen het risico op zware ziekte en voor de bescherming van andere kwetsbare personen.

Waar kan je je laten vaccineren?

De vaccinaties zullen in de eerste plaats worden toegediend door huisartsen en apothekers. Veel praktijken afficheren op hun website of in de wachtruimte wanneer zij vaccins zullen voorzien. De timing zal overal een beetje anders zijn.
Op apotheek.be staan de apothekers waar je terecht kan voor een vaccin.

In Vlaanderen kunnen externe preventiediensten ondersteunen bij de vaccinatie van zorgprofessionals. 

Wie komt in aanmerking?

De vaccins worden sterk aanbevolen voor personen met een kwetsbare gezondheid. Concreet wordt de herfstprik aangeraden voor 65-plussers, zwangere vrouwen, mensen met onderliggende aandoeningen en het zorgpersoneel.

De prik wordt ook geadviseerd voor mensen met obesitas of voor wie een verzwakt immuunsysteem heeft. Ook andere volwassenen hebben de keuze om zich gratis te laten vaccineren.

Is een gelijktijdige combinatie mogelijk van coronavaccinatie met de griepprik?

Dat is mogelijk. Dan krijg je twee prikken, een in elke arm. Wel is het zo dat COVID 19-besmettingen allicht eerder de ronde zullen doen dan de griep. Een coronaprik haal je best vóór eind oktober. Voor een optimale timing wacht je met een prik tegen de griep best tot half oktober.

Meer informatie nodig? Wij helpen je graag!

+32 2 549 71 00Mail ons