Hoge dosissen kwartsstof zijn een groot risico voor bouwvakkers

10-12-14

Bouwvakkers hebben een verhoogd risico voor longkanker. Hoe langer ze het beroep hebben uitgeoefend, hoe groter het risico.

Dit resultaat werd gevonden in een onderzoek in 13 Europese landen, Canada, Hongkong en Nieuw-Zeeland. Het werd gepubliceerd in het International Journal of Cancer.

Kwartsstof

  1. Volgens de onderzoekers is het verhoogde risico op longkanker het gevolg van de blootstelling aan een cocktail van chemisch stoffen.
  2. Vooral de hoge dosissen kristallijn silica (kwartsstof) waaraan de bouwvakkers worden blootgesteld, zou een groot risico vormen.
  3. Kwartsstof bevindt zich onder andere in zand, klei, baksteen, betonelementen, ... Bouwvakkers komen er het vaakst mee in aanraking wanneer ze stenen doormidden slijpen.
  4. Volgens schattingen zou 20% van de bouwvakkers er regelmatig mee geconfronteerd worden.
  5. De auteurs raden aan om bij het opstellen van strategieën om kanker te voorkomen, zeker rekening te houden met de risico's van kwartsstof.

Geen grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling

  1. Momenteel valt kristallijn silica niet onder de bepalingen van de Europese richtlijn over carcinogene agentia op het werk. Deze richtlijn wordt momenteel herzien en de bedoeling is om een groter aantal kankerverwekkende stoffen op te nemen.
  2. In december 2012 heeft het European Advisory Committee for Safety and Health at Work (waarin werkgevers, vakbonden en overheden vertegenwoordigd zijn) al een voorstel goedgekeurd om een grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling aan kwartsstof in te voeren.

De gids voor goede praktijken

  1. De 'Noyau Européen pour la Silice’ (NEPSI) ontwikkelde de ‘Gids voor Goede Praktijken voor de bescherming van de gezondheid van werknemers door de goede behandeling en gebruik van kristallijn silica en producten die het bevatten’.
  2. Meer informatie over deze goede praktijk vindt u op de website van het Belgisch Kenniscentrum over het welzijn op het werk, BeSWIC (Belgian Safe Work Information Center): Behandeling en gebruik van kristallijn silica en producten die het bevatten - Gids voor goede praktijken.

Bronnen

Wat kan Mensura voor je doen?

Contacteer je preventieadviseur-arbeidsgeneesheer of de afdeling gezondheidstoezicht bij vragen.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons