KB periodieke gezondheidsbeoordeling: wat verandert er in 2020?

19-12-19

Vanaf 2020 hoeft de jaarlijkse periodieke gezondheidsbeoordeling door de arbeidsarts pas om de twee jaar plaats te vinden. In het tussenliggende jaar worden aanvullende onderzoeken uitgevoerd door een daarvoor opgeleide verpleegkundige. Voor specifieke risicoberoepen wordt nog een uitzondering gemaakt en blijft het jaarlijkse toezicht behouden.

Deze aanpassing van de frequentie van de periodieke gezondheidsbeoordeling wordt beschreven in het Koninklijk Besluit van 14 mei 2019.

Waarom deze aanpassing?

Door het tekort aan arbeidsartsen hebben alle externe diensten het moeilijk om te voorzien in de jaarlijkse periodieke onderzoeken. Dat capaciteitsprobleem past de overheid aan door speciaal opgeleide verpleegkundigen een ruimer takenpakket toe te kennen. Zo kunnen arbeidsartsen zich op meerwaardeonderzoeken focussen. Tegelijk blijft de medische opvolging van onderworpen medewerkers gewaarborgd.

Wat betekent dit voor u?

Mensura blijft permanent inzetten op een waardevolle samenwerking om het welzijn en de gezondheid van uw medewerkers te helpen waarborgen. Uw werknemers blijven onverminderd toegang hebben tot hun arbeidsarts voor:

  • spontane raadplegingen
  • onderzoek voorafgaand aan de werkhervatting
  • werkhervattingsonderzoek
  • onderzoek in het kader van moederschapsbescherming
  • re-integratieonderzoek

Mensura neemt contact met u op voor de planning 2020

Indien dit nog niet gebeurd is, nemen wij binnenkort contact met u op om samen met u de meest geschikte planning voor de periodieke gezondheidsbeoordeling op te zetten.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons