Kom Uit Je Kop: een platform voor mannen en hun mentale welzijn

22-06-22

Spreken over mentale problemen is vaak nog een taboe, zeker bij mannen. Met de ‘Kom Uit Je Kop’-campagne wil het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie mannen aanmoedigen om hun psychische moeilijkheden met anderen te delen. De website komuitjekop.be verzamelt getuigenissen en tips – voor de mannen zelf én hun omgeving.

Boys don’t cry: een hardnekkig cliché

Mannen praten niet over gevoelens. Het is een hardnekkig cliché dat mannen tegenhoudt om er tóch mee naar buiten te komen als ze kampen met stress of andere mentale problemen. Daarom richt de ‘Kom Uit Je Kop’-campagne zich specifiek op het mentale welzijn van mannen. De kernboodschap: emoties uiten is geen teken van zwakte, maar essentieel voor je psychische gezondheid.

De website komuitjekop.be bevat niet alleen praktische informatie over bijvoorbeeld signaalherkenning en gesprekken aangaan, maar ook persoonlijke verhalen. Het doel is mannen sneller alarmsignalen te leren (h)erkennen en ze aansporen om tijdig op zoek te gaan naar hulp.

Bekijk hier een van de sterke ‘Kom Uit Je Kop’-campagnevideo’s:

Mentaal welzijn op de werkvloer

Ook op de werkvloer is mentaal welzijn nog te vaak een taboe – niet alleen bij mannen. In 2021 was 5% van alle psychosociale interventies op het werk voor kritische incidenten gelinkt aan zelfdoding.

Hier vindt u concrete tips voor suïcidepreventie op het werk.


Ondersteun uw leidinggevenden

In de opleiding ‘Eerste Hulp bij Mentale Problemen’ leren leidinggevenden technieken om medewerkers met mentale problemen te identificeren, te begeleiden of na lange afwezigheid te re-integreren.


Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons