Kopzorgen voor ziekenhuizen en thuiszorg door langetermijnzorg

25-11-14

Mensen leven langer en vragen steeds meer en betere zorg. Een verschuiving van de zorg in een ziekenhuis naar thuiszorg is een gevolg. Bezorgdheid is te merken, zowel bij de zorgbehoevende als bij de zorgverlenende bij deze veranderingen.

De thuiszorg biedt een moeilijke werkomgeving. De kleine werkplek geeft vele risico’s. Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) rapporteert.

De klassieke risico’s: geldig voor ziekenhuizen maar toegespitst op thuiszorg

Het EU-OSHA rapport beschrijft:

  • Ergonomische risico’s: bv. geen hoog-laag bedden, verplaatsen van bewoners zonder tilliften of andere hulpmiddelen, onaangepast sanitair (bad en toilet), helpen bij het kleden van de patiënt, dagdagelijkse tilactiviteiten, staand werken zonder pauzes.
  • Fysieke risico’s: bv. een onopgeruimd huis met kans op slip en valgevaar, brandgevaar door patiënten die roken, weersomstandigheden rond het huis die de kans op uitglijden en vallen verhogen (sneeuw, ijzel, oneven opritten en paden), onvoldoende buitenverlichting.
  • Veiligheidsrisico’s: bv. op de weg van en naar de zorgbehoevenden (verkeersopstoppingen, ontoegankelijke wegen, barre weersomstandigheden), brandwonden door gebruik van te heet water, elektrische risico’s door slechte installatie.
  • Biologische en chemische risico’s: bv. door onhygiënische omstandigheden bij thuiszorg kunnen er kruisbesmettingen optreden en andere besmettelijke ziekten zoals schurft en staphylococcus aureus en een slechte behandeling van medisch afval en van huislinnen kan dit ook bewerkstelligen, prikongevallen zijn reëel (kans op hepatitisbesmetting, HIV enz.), geen aanwezigheid van water, onvoldoende kennis van de medische behandeling van de patiënt met gevaar op blootstelling aan chemische agentia.
  • Psychologische risico’s: bv. wanneer het verwachtingspatroon van patiënt en verzorger niet op elkaar zijn afgestemd, familieleden van de patiënt kunnen agressief zijn met de verzorg(st)er, de patiënt zelf kan agressief zijn, de buitenomgeving kan vijandig zijn (een onveilige en criminele buurt, drugs en alcoholisten zijn in het straatbeeld aanwezig)

De bijkomende risico’s bij thuiswerk

  • Thuiszorg is afgezonderd werken.
  • Er is weinig of geen toezicht en supervisie. Het is moeilijk om op iemand terug te vallen.
  • Vaak is er een gebrek aan scholing.
  • Toegang tot nieuwe technologische apparaten in het vakgebied zijn vaak uitgesloten.

3 algemene bevindingen

  1. Breng de klassieke en bijkomende risico’s in kaart en neem voorkomingsmaatregelen.
  2. Zorg voor voldoende personeel met de nodige opleiding.
  3. Informeer de werknemers over de risico’s en welke maatregelen ze zelf kunnen-moeten nemen.

Bronnen

Lees het rapport van OSHA: "Current and emerging issues in the healthcare sector, including home and community care".

Wat kan Mensura voor je doen?

Mensura leert je de basis in verplaatsingstechnieken aan zodat de verpleegkundige en het verzorgend personeel de minst belastende technieken kunnen toepassen om klachten te voorkomen. Voor specifieke doelgroepen worden bijkomende technieken aangeleerd.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons