Meet de kwaliteit van jouw gezondheidsbeleid met de Preventiepeiling

25-10-22

Driejaarlijks organiseert het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw de Preventiepeiling. Met de vragenlijst wil het instituut de kwaliteit van het preventieve gezondheidsbeleid bij Nederlandstalige ondernemingen in Vlaanderen en Brussel in kaart brengen. 

De Preventiepeiling – die vroeger door het leven ging als ‘Indicatorenbevraging’ – peilt naar de preventieve acties die organisaties ondernemen om een gezonde omgeving te creëren voor werknemers. Het Vlaams Instituut Gezond Leven stelt hiervoor vijf verschillende vragenlijsten op. Daarbij zijn de settings bepalend: onderwijs, ondernemingen, lokale besturen, zorg en welzijn, en kinderopvang.

 

Doelstellingen

Door deel te nemen, help je zowel de Vlaamse overheid en organisaties als jouw eigen onderneming om een gezondheidsbeleid op te stellen dat blijft voldoen aan de huidige noden en wensen van werknemers. De bevraging heeft twee belangrijke doelstellingen:

  • Het preventieve gezondheidsbeleid in Vlaanderen monitoren
    Elke deelname helpt de Vlaamse overheid om haar gezondheidsdoelstellingen voor 2025 te monitoren, en haar gezondheidsbeleid te optimaliseren. Maar ook de preventieve gezondheidssector gaat actief aan de slag met de resultaten om hun dienstverlening te blijven verbeteren. 
  • Organisaties informeren en inspireren
    Met de vragenlijst wil het Vlaams Instituut Gezond Leven een duidelijk inzicht bieden in de belangrijkste preventieve gezondheidsthema’s op de werkvloer, en welke thema’s meer aandacht verdienen. Elke deelnemer ontvangt dan ook een uitgebreid rapport van de resultaten.

Algemeen en thematisch

De vragenlijsten bestaan uit twee onderdelen: 

  1. Thematisch luik: Dit deel bevraagt hoe en in welke mate organisaties inzetten op de gezondheid van hun medewerkers. Voeding, beweging, lang stilzitten, mentaal welzijn, roken, alcohol en illegale drugs zijn de 7 gezondheidsthema’s die aan bod komen. Bovendien focust de vragenlijst op vier preventiestrategieën (educatie, omgevingsinterventies, afspraken en regels, en zorg en begeleiding). 
  2. Algemeen luik: Dit deel gaat dieper in op het algemene preventieve gezondheidsbeleid. Deskundigheid, communicatie, samenwerking, tijd en middelen bepalen in grote mate het succes ervan. Hoe hoger de score op de verschillende succesfactoren, hoe groter de kans dat je gezondheidsbeleid goed in elkaar zit. 

Help jij preventieve gezondheid op de werkvloer mee naar een nog hoger niveau?
Beantwoord de vragenlijst op www.preventiepeiling.be.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons