Mensura helpt bij ontwikkeling van mondmaskers voor de zorg, 100% gemaakt in België

20-01-21

Kwalitatieve FFP2- en FFP3-maskers blijven cruciaal om onder andere zorgmedewerkers te beschermen. Sinds november 2020 rollen er bij Medimundi in Turnhout hoogwaardige maskers van de band, afgestemd op de noden van de zorg- en welzijnssector en volledig gemaakt in België. Daar zat ook Mensura voor iets tussen: wij hielpen de prototypes testen.

In totaal zullen er elk jaar enkele miljoenen maskers worden geproduceerd, in de eerste plaats voor de zorg- en welzijnssector. “Voor de ontwikkeling van de maskers luisterden we naar de behoeften van het zorgpersoneel”, vertelt David Germis, CEO van Medimundi. “Zij moeten de maskers immers gedurende lange periodes dragen.”

“Naast het draagcomfort, zorgden we ook voor een hoogwaardige filter die niet alleen uitstekend beschermt, maar ook het ademen vergemakkelijkt. De prototypes lieten we testen door Mensura. Dankzij de nauwe samenwerking konden we onze ontwerpen snel bijsturen, waardoor we alle wettelijke certificeringen konden aanvragen – en die ook kregen.”

Geïmporteerde maskers halen zelden de norm

“Tijdens en na de eerste coronagolf was er een nijpend tekort aan kwalitatieve mondmaskers”, brengt Karine Eerdekens, verantwoordelijke Risicobeheersing bij Mensura, in herinnering. “Mensura is toen gestart met het testen van geïmporteerde mondmaskers, volgens een door de overheid goedgekeurd alternatief testprotocol. De resultaten waren bedroevend: slechts 16% voldeed aan de norm. De roep naar kwalitatieve maskers van eigen bodem nam daardoor alleen maar toe. Op basis van onze ervaring konden we eerste feedback geven op de nieuwe type maskers van Medimundi.”

Bekijk de reportage bij Medimundi van Kanaal Z.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons