Mensura-medewerkers massaal van plan zich te laten vaccineren tegen corona

23-03-21

Vaccinatiebereidheid blijkt niet overal wijd verspreid. Onder meer bij verplegend personeel bestaat soms nog terughoudendheid. Mensura polste intern naar de bereidheid bij medewerkers om zich te laten vaccineren. De overtuigende cijfers – bijna 90% is al zeker zich te laten vaccineren – vormen een opstap naar een bredere sensibiliseringscampagne. “Als externe dienst kunnen wij een belangrijke schakel zijn om twijfelaars over de streep te trekken”, meent algemeen directeur bij Mensura Gretel Schrijvers.

Vaccinatie is het essentiële puzzelstuk om de coronacrisis beheersbaar te maken en een groot deel van het ‘normale leven’ terug op te nemen. “Lange tijd is groepsimmuniteit vanaf minstens 70% gevaccineerden voorgesteld als de terugkeer naar het leven dat we kennen”, licht Gretel Schrijvers toe. “Maar dat scenario gaat uit van 100% bescherming tegen het virus, ook tegen de overdraagbaarheid. De huidige vaccins beschermen zeer goed tegen ernstige ziekte, maar sluiten de kans op besmetting en besmettelijkheid niet volledig uit. Praktisch gezien betekent dit dat er wellicht nog een hogere vaccinatiegraad nodig is om het virus te laten uitdoven of er op een maatschappelijk haalbare manier mee te leven.”

Uitgemaakte zaak

Toch duiken er nog regelmatig alarmerende signalen op, over terughoudendheid tegenover vaccinatie. Dat is ook het geval bij sommige beroepsgroepen, waarbij vaccinatie net erg belangrijk is, zoals bij verpleegkundigen. “Twijfels of kritische vragen zijn begrijpelijk. Het is belangrijk om naar de redenen te luisteren van mensen die nog niet overtuigd zijn. Door hen in begrijpelijke taal correcte informatie aan te bieden, zetten ze misschien toch de stap.”

Mensura polste bij de eigen medewerkers naar de bereidheid om zich te laten vaccineren. 88% gaf aan dat zeker te laten doen (of, in het geval van artsen en verpleegkundigen, dat al gedaan te hebben). 8% twijfelt nog. Vooral bij de medische profielen is vaccinatie een uitgemaakte zaak: 96% van de artsen is pro, bij verpleegkundigen is dat 94% – 2% is er nog niet uit.

Positieve houding uitdragen

“We zijn heel tevreden over de positieve houding van onze collega’s tegenover de coronavaccinatie. Zeker als we nog een deel van de twijfelende collega’s over de streep kunnen trekken. We hopen dat dit collega’s uit de zorgsector mee kan helpen overtuigen dat vaccinatie belangrijk, slim én verantwoord is.”

Omdat je met cijfers alleen geen harten wint, geven enkele medewerkers in een korte video aan wat hun voornaamste drijfveren zijn om zich te laten vaccineren. Tegelijk lanceert Mensura op Facebook een profielkader met #ikvaccineerme. Zo kan iedereen die dat wil zijn positieve houding tegenover coronavaccinatie helpen uitdragen door het profielkader aan zijn of haar foto toe te voegen.
 

Drempel helpen verlagen

“Wellicht belanden we met dit virus in een griepscenario, waarbij er elk jaar een nieuwe variant circuleert en waartegen we de meest kwetsbaren beschermen”, aldus Gretel Schrijvers. “Als externe dienst dragen we graag ons steentje bij aan de bewustwording rond het belang ervan. In dat opzicht zijn we ook bereid om, als de overheid dat vraagt aan onze sector, grote bedrijven te ondersteunen met vaccinatie op de werkvloer. We hebben die ervaring, en tegelijk zal dat de drempel bij werknemers om zich te vaccineren helpen verlagen.”

Doe mee op Facebook!

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons