Mensura test kwaliteit mondmaskers als bescherming tegen coronavirus

04-06-20

Omdat veel mondmaskers niet voorzien zijn van de nodige certificaten volgens Europese normen, werd een vereenvoudigd protocol ontworpen. Mensura is één van de vier centra die toelating hebben van de FOD Economie om niet-CE-gecertificeerde maskers te testen. “Slechts een kleine 16% voldoet aan de verlaagde norm.” 

Sinds het begin van de coronapandemie is er een tekort aan beschermingsmiddelen, en in het bijzonder van FFP2-/FFP3-mondmaskers. Om deze tekorten terug te dringen, heeft de FOD Economie de huidige, Europese regels om mondmaskers op de Belgische markt te mogen brengen, tijdelijk aangepast.  

Alternative Test Protocol

Om toch enige controle te hebben op de kwaliteit van de mondmaskers die geïmporteerd worden, is een alternatief testprotocol (ATP) opgemaakt. Bedoeling van dit tijdelijke protocol is te vermijden dat verzorgend personeel moet werken worden zonder bescherming of met mondmaskers die geen kwaliteitscontrole ondergaan hebben.  

Het ATP doet geen uitspraak over bescherming tegen stof, chemicaliën… Maskers die via dat protocol getest zijn, mogen dus enkel gebruikt worden als bescherming tegen het coronavirus. 

Afgetapete maskers

Sinds begin april voert Mensura als erkende instelling mondmaskertesten uit volgens het ATP. Van de aangeboden maskers, voldoet slechts een kleine 16% aan de verlaagde ATP-norm. 23% krijgt het ATP-protocol op voorwaarde dat de neus wordt afgetapet, bij 15% moet het hele masker rondom worden afgetapet, wat eigenlijk niet werkbaar is. Goed 46% voldoet dan weer niet aan de verlaagde ATP-norm en mag niet gebruikt worden in de zorgsector. 

Hebt u mondmaskers die u wilt laten testen?

Onze testfaciliteiten in Antwerpen, Hasselt en Brussel staan klaar om mondmaskers te testen volgens het ATP. Hebt u FFP2-maskers nodig voor andere doeleinden en twijfelt u over de kwaliteit ervan? Wij kunnen een FIT-test uitvoeren om de aansluiting van de maskers op het gelaat te testen conform de OSHA-testprocedure.  

U kunt een aanvraag doen via mondmaskers@mensura.be. Vermeld duidelijk of het om een ATP- of een FIT-test gaat. U krijgt een instructiemail om de afhandeling van de testen in goede banen te leiden. 

Opgepast: de kwaliteit van het filtermateriaal voor andere toepassingen dan bescherming tegen covid-19 kunnen wij niet testen met onze toestellen. 

Met andere vragen over mondmaskers kunt u terecht op maskersvragen@mensura.be.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons