Frequentie periodiek gezondheidstoezicht wijzigt: dit verandert er

13-06-19

Vanaf 21 juni 2019 moet het gros van de werknemers die onderworpen zijn aan het periodieke gezondheidstoezicht niet langer jaarlijks, maar pas om de twee jaar langs bij de arbeidsarts voor een periodieke gezondheidsbeoordeling. De maatregel moet een antwoord bieden op het tekort aan arbeidsartsen en de correcte dienstverlening van de externe diensten waarborgen. Dit wijzigt er voor u als werkgever.

Risico’s blijven afgedekt

Voor bepaalde medewerkers blijft de jaarlijkse frequentie van kracht. Voorbeelden zijn werknemers die worden blootgesteld aan ioniserende stralingen of kankerverwekkende stoffen of duiken. Hoewel een onderworpen medewerker niet langer jaarlijks op onderzoek bij de arbeidsarts moet, zijn er in het tussenliggende jaar wel aanvullende medische handelingen voorzien. Zo wordt de gezondheid van de werknemer blijvend opgevolgd.

De handelingen zijn toegespitst op de specifieke risico’s waaraan een medewerker wordt blootgesteld. Ze omvatten een bevraging via een (online) vragenlijst en gerichte medische onderzoeken, zoals een gehoortest of een bloedonderzoek. Deze taken mogen door een opgeleide verpleegkundige worden uitgevoerd, onder de verantwoordelijkheid van de arbeidsarts.

Aan de hand van medische vragenlijsten peilt de verpleegkundige naar de gezondheidstoestand van de werknemer. Aanvullend vindt er steeds een persoonlijk onderhoud plaats. De interpretatie van de resultaten gebeurt door de arbeidsarts, zowel van de vragenlijst als van de gerichte medische onderzoeken.

Wat verandert er voor u?

De aangepaste frequentie van het gezondheidstoezicht brengt ingrijpende organisatorische aanpassingen met zich mee: van IT-processen tot een bijscholing voor verpleegkundigen. Daarom neemt Mensura de komende weken de uitrol uitvoerig onder de loep, waarna we die stapsgewijs uitvoeren. Op korte termijn verandert er dus voor u als werkgever nog niets.

De al geplande gezondheidsbeoordelingen door de arbeidsarts volgens de voorgaande regelgeving blijven voorlopig doorlopen. Daarmee doen we dus meer dan wat de wet voorschrijft. In het najaar van 2019 schakelen we stapsgewijs over naar het nieuwe systeem. We houden u verder op de hoogte van de exacte timing en eventuele impact op onze manier van werken.

Frequentie periodieke gezondheidsbeoordelingJaarlijks2-jaarlijks3-jaarlijks5-jaarlijks
Veiligheidsfunctie x  
Waakzaamheidsfunctie x  
Chemische agentia x  
Carcinogene, mutagene en reprotoxische agentia (incl. asbest)x   
Lawaai ≥ 87 dB (A) of piek 140 dBx   
Lawaai ≥ 85 dB (A) of piek 137 dB  x 
Lawaai ≥ 80 dB (A) of piek 135 dB   x
Trillingen x  
Thermische omgevingsfactoren (koude, warmte) x  
Kunstmatige optische straling x  
Ioniserende straling - klasse 1 inrichtingx   
Ioniserende straling - klasse 2 inrichtingx   
Ioniserende straling - klasse 3 inrichting x  
Ergonomische belasting < 45 jaar  x 
Ergonomische belasting ≥ 45 jaar x  
Psychosociale risico's (verhoogde blootstelling) x  
Nachtarbeid zonder bijkomend risico  x 
Nachtarbeid met bijkomend risico x  
Biologische agentia x  
Caissonarbeidx   
Blootstelling aan elektromagnetische velden x  

 

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons