Neovia Logistics en Mensura winnen Prijs Gezondheid en Onderneming

27-01-15

Voor een ergonomisch verbetertraject in een Europees distributiecentrum deed Neovia Logistics – het vroegere Caterpillar – een beroep op Mensura. Zowel het ergonomisch welzijn als de productiviteit namen sterk toe. De Belgische afdeling van de Europese Club voor de Gezondheid beloonde dit project met de prijs Gezondheid en Onderneming.

De Neovia Logistics-vestiging in Houthalen is sinds 2001 het Europese distributiecentrum voor Harley Davidson. Door een sterkere focus op ergonomie ambieerde het management ook efficiëntiewinst. Dirk Delaruelle, diensthoofd ergonomie bij Mensura, versterkte het interne projectteam met de nodige externe kennis.

Stapsgewijze aanpak

Het team onderzocht hoe ze het aantal manipulaties konden verminderen en de overblijvende manipulaties lichter maken. In overleg met medewerkers en hun leidinggevenden werkte Dirk Delaruelle voorstellen uit om de fysieke belasting te verminderen. Na enkele tests werden een heel aantal aanpassingen uitgevoerd.

Indrukwekkende resultaten

Concreet zijn grote onderdelen nu in één stap verzendklaar. De verpakkingszone is ergonomisch heringericht en de nieuwe hulpmiddelen maken het werk lichter en makkelijker. Een nieuwe werkmethode vlakt pieken in het werkvolume meer uit.

Het resultaat? Een proces dat vlotter verloopt en maar liefst 15 % meer productiviteit en capaciteit. Het aantal ergonomische klachten is drastisch gedaald.

Europese erkenning

Het project is het resultaat van de samenwerking tussen de magazijnafdeling, de IT-afdeling en de interne preventiedienst met Mensura. Niet alleen de klant is sterk onder de indruk van de resultaten. De Belgische afdeling van de Europese Club voor de Gezondheid beloonde de gezamenlijke inspanningen met de prijs Gezondheid en Onderneming.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons