Nieuwe verplichtingen voor brandpreventie treden in werking op 3 mei 2014

06-05-14

Artikel 52 van het ARAB grotendeels gewijzigd door het Koninklijk besluit van 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen.

Het Koninklijk besluit van 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen verscheen vandaag in het Belgisch Staatsblad van 23 april 2014. Het vervangt de meeste bepalingen van artikel 52 uit het Algemeen reglement voor de arbeidsbescherming (ARAB) betreffende de brandpreventie. Dit artikel 52 was niet meer gewijzigd sinds 1971.

Dit KB, dat in werking treedt op 3 mei 2014, wordt geïntegreerd in de Codex over het welzijn op het werk als Hoofdstuk 3 - Brandpreventie op de arbeidsplaatsen in Titel III - Arbeidsplaatsen.

Risicoanalyse

Het nieuwe KB Brandpreventie gaat uit van de verplichting om een risicoanalyse uit te voeren. Op basis daarvan moeten preventiemaatregelen genomen worden. Deze preventiemaatregelen beogen vijf doelstellingen (in deze volgorde):

  • 1. brand voorkomen
  • 2. de veiligheid (en indien nodig de snelle evacuatie) verzekeren van alle aanwezige personen op de arbeidsplaats
  • 3. elk begin van brand bestrijden om uitbreiding ervan te vermijden
  • 4. gevolgen van een brand beperken
  • 5. de tussenkomst van de hulpdiensten vergemakkelijken

De maatregelen die de werkgever moet nemen om deze doelstellingen te bereiken zijn minder uitvoerig beschreven dan in artikel 52 het geval was. Het KB vermeldt wel de risicofactoren waarmee de werkgever rekening moet houden en bepaalt een aantal specifieke preventiemaatregelen.

Specifieke preventiemaatregelen

Het koninklijk besluit legt een aantal specifieke preventiemaatregelen op. Onder andere:

  • de verplichting om een brandbestrijdingsdienst op te richten (en dit is nieuw -ongeacht het aantal werknemers in de onderneming) om procedures te ontwikkelen (voor evacuatie, het gebruik van collectieve beschermingsmiddelen enz.) en om een brandpreventiedossier bij te houden
  • het naleven van bepalingen betreffende evacuatiewegen, uitgangen, nooduitgangen en nooddeuren (dit zijn de oude ARAB-bepalingen betreffende de constructie van gebouwen)
  • nieuwe reglementaire bepalingen over opleiding en informatie van werknemers, periodieke controles en aankoop en gebruik van collectieve beschermingsmiddelen tegen brand
  • de verplichtingen van de werkgever tegenover externe ondernemingen. Het besluit veralgemeent bijvoorbeeld de praktijk van de vuurvergunning voor werken die brandgevaar inhouden

Bron

Wat kan Mensura voor u doen?

  • Risico-analyse brand
    Zowel de wettelijke als de bedrijfsspecifieke brandrisico’s beheersen. Totaalbeleid inzake brandpreventie en -veiligheid ontwikkelen, op maat van uw bedrijf.
  • Opleiding brandpreventie en -bestrijding
    Nodige basiskennis inzake brandpreventie, –bestrijding en het organiseren van een evacuatie(oefening).
  • Brandpreventie op maat van uw bedrijf
    Bij brandpreventie & bestrijding spelen naast de wettelijke verplichtingen ook tal van bedrijfsafhankelijke risico’s een rol. Bovendien ontbreekt bij veel werkgevers de specifieke kennis van de brandwetgeving om tot praktische oplossingen te komen.
  • Opleiding bedrijfshulpverlening
    Inzicht verlenen in de elementaire basisprincipes en –vaardigheden inzake eerste hulp. Inoefenen van het gebruik van draagbare brandblusmiddelen om op een efficiënte manier brand te bestrijden.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons