Opgelet voor phishing: zo herkent u frauduleuze berichten

18-02-21

Steeds vaker circuleren er valse berichten van oplichters. Via mail, sms of sociale media proberen ze persoonlijke informatie te ontfutselen. Recent werden er ook frauduleuze mails in naam van Mensura verstuurd.

Trap niet in de val van phishing en let op deze 3 signalen:

  1. Het is een vreemde afzender
    Onze communicatie verloopt altijd via officiële kanalen. Let dus op de domeinnaam van het e-mailadres van wie u een bericht ontvangt. Enkel mailadressen die eindigden op ‘@mensura.be’ zijn betrouwbaar als afzender.
     
  2. De mail leidt naar een onbekende website
    Oplichters proberen u naar een valse website te lokken, die een kopie is van de echte website. Daar laten ze u inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord om zo uw gegevens te bemachtigen. Ook een bijlage openen kan uw toestel infecteren of blokkeren.

    Onze URL’s beginnen steevast met mensura.be of mymensura.be. Controleer de website van de link door met de muis over de link te zweven (niet klikken). Herkent u het adres niet meteen, klik er dan zeker niet op.

    Per ongeluk toch op een verdachte link geklikt?
    Verander onmiddellijk uw gebruikersnaam en wachtwoord. Breng ons vervolgens zo snel mogelijk op de hoogte via mail. Signaleer het incident tot slot via Meldpunt en doe aangifte bij de politie.
     
  3. Let op taalfouten en onpersoonlijke aansprekingen
    Fraudeurs sturen vaak valse mails naar veel mensen tegelijk. De aanspreking is dan ook zelden persoonlijk. Ook taalfouten, vreemde bewoordingen en een andere taal zijn signalen dat u met oplichters te maken hebt.

Hebt u een phishingbericht ontvangen (of hebt u een vermoeden)?

Neem meteen contact met ons op via info.edpb@mensura.be, ook als u twijfelt. We vertellen u of het bericht al dan niet te vertrouwen is. Stuur daarnaast ook verdachte mails door naar verdacht@safeonweb.be. Zo helpt u mee voorkomen dat anderen slachtoffer worden van phishing.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons