SERV ziet werkdruk toenemen in Vlaamse ondernemingen

02-03-23

Bijna 4 op 10 Vlaamse werknemers kampen met een hoge werkdruk. Dat blijkt uit de Werkbaarheidsmeting van de SERV | Stichting Innovatie & Arbeid in 2019. Geen goed nieuws, want hoe hoger de werkdruk, hoe lager de werkbaarheid. Met een integraal preventiebeleid kunnen ondernemingen de werkdruk verminderen.


Sinds 2004 meet de SERV | Stichting Innovatie & Arbeid de werkbaarheid van jobs in Vlaanderen. Hiervoor organiseert de instelling driejaarlijks een grootschalige bevraging over werkstress, motivatie, leermogelijkheden en werk-privébalans.
 

Stijgende werkdrukcijfers

Van de eerste meting in 2004 (31%) tot de laatste meting in 2019 (37,6%) steeg het aantal Vlaamse werknemers met een hoge werkdruk met maar liefst één vijfde. En die hoge werkdruk zorgt ervoor dat werknemers gezondheidsproblemen krijgen, onvoldoende deconnecteren en minder gemotiveerd zijn.

Te hoge werkdruk: een algemene trend?

In elke deelgroep van de werkbaarheidsenquête ervaart een grote groep te veel werkdruk. Toch zijn er een paar opmerkelijke verschillen. Zo geven meer vrouwen (39,5%) aan een hoge werkdruk te hebben dan mannen (35,2%). Daarnaast liggen de werkdrukcijfers het hoogst bij directieleden (53,1%) en middenkaderfuncties (42,8%).

Op sectorniveau nam de werkdruk het meest toe bij zorg- en onderwijsfuncties (van 28,3% naar 44,7% en van 25,6% naar 40,8%) en scoort de financiële sector het slechtst (45,7%).
 

Bescherm werknemers met een integrale preventieaanpak

Om het tij te keren, moeten ondernemingen inzetten op een beleidsmatige preventieaanpak. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend, omdat organisaties vaak onvoldoende inzicht hebben in de werkdruk op hun werkvloer. Daardoor grijpt het management pas in wanneer zich concrete problemen voordoen door bijvoorbeeld verloop, burn-out, absenteïsme en moeizame rekrutering.

Welzijnsorganisaties en externe preventiediensten kunnen bedrijven helpen om een persoonlijk preventietraject op te stellen. Maar vele ondernemingen vinden hun weg nog niet naar de juiste partners.

Daarnaast geven ondernemingen aan dat stimulansen voor langdurige welzijnstrajecten een groot verschil zouden maken. Denk bijvoorbeeld aan de Vlaamse werkbaarheidscheque, waarmee ondernemingen tot € 10.000 steun kunnen krijgen om hun arbeidsomstandigheden in kaart te brengen.


Creëer een werkbare werkomgeving

Een te hoge werkdruk heeft ernstige gevolgen voor het mentale en fysieke welzijn van werknemers. Met een beleidsmatige preventieaanpak zet je in op de gezondheid van werknemers en voorkom je uitval. Onze experten helpen je hier graag bij. Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Meer informatie nodig? Wij helpen je graag!

+32 2 549 71 00Mail ons