Te koud om te werken?

30-10-15

Nu het winteruur opnieuw zijn intrede gedaan heeft, staat ook de winterse kou voor de deur. Maar hoe beschermt u medewerkers tegen te koude werkomstandigheden? En wanneer is koud te koud? Met de nodige werkaanpassingen en preventiemaatregelen laat u de kou geen roet in de planning strooien.

  1. Een relatief grote groep werknemers wordt seizoensgebonden geconfronteerd met koude van klimatologische oorsprong bijvoorbeeld:
    • landbouwers,
    • bouwvakkers,
    • wegenwerkers,
    • vissers,
    • spoorwegarbeiders.
  2. Een tweede grote groep die aan lage temperaturen wordt blootgesteld zijn de werknemers in koel- en vriesruimtes. Zowel in de voedingsindustrie als in de distributiesector komt dit soort werk zeer veel voor.

Zijn er minimumtemperaturen bij wet bepaald?

Ja, de wetgever heeft die vastgelegd:

Soort werk

Voorbeeld

Werkbelasting

Minimale temperatuur

Zeer licht werk

Secretariaatswerk

<117 watt

18°C

Licht werk

Handenarbeid aan een tafel

117 tot 234 watt

16°C

Halfzwaar werk

Staande arbeid

235 tot 360 watt

14°C

Zwaar werk

Kruiwagens duwen en trekken

361 tot 468 watt

12°C

Zeer zwaar werk

Beklimmen van ladders en trappen

>468 watt

10°C

Wat is de impact van koude op ons lichaam?

Gezondheidsrisico’s?

  • Onderkoeling: hierbij daalt de lichaamstemperatuur tot onder 35°C. Wanneer het lichaam in aanraking komt met koude, reageert het om zijn temperatuur op een regelmatig niveau van ongeveer 37°C te houden: de bloedvaten van de huid trekken samen en het lichaam gaat rillen en beven. Het is mogelijk dat dat niet langer volstaat en dat de lichaamstemperatuur daalt. De tekenen van onderkoeling zijn een bleke, koude huid, een gebrekkige coördinatie van de bewegingen, een gebrek aan concentratie, vermoeidheid, tekenen van zwakte.
  • Bevriezing en vrieswonden: ernstige huidwonden als gevolg van de koude, die zelfs tot afsterving kunnen leiden. De tekenen van vrieswonden zijn eerst tintelingen, bewustzijnsverandering en een gradueel verlies van gevoel. De huid is wit, ijskoud en wasachtig.
  • Het syndroom van Raynaud: koude kan leiden tot een vermindering van de diameter van de arteriolen van de vingers en de tenen, waardoor de doorbloeding van de vingers en de tenen geremd wordt, wat op zijn beurt zorgt voor verkleuring van de vingers en een gevoel van dode vingers.
  • Musculo-skeletale aandoeningen (MSA): deze aandoeningen kunnen sterker tot uiting komen bij werknemers die tewerkgesteld zijn bij koude wanneer ze repetitieve bewegingen uitvoeren of blootgesteld zijn aan trillingen.
  • Temperatuurverschillen tussen binnen en buiten of natte kledij kunnen leiden tot afkoeling, verkoudheden, griep, …

Wat met het gezondheidstoezicht?

  • De werknemers moeten onderworpen worden aan een adequaat gezondheidstoezicht wanneer zij uit hoofde van hun normale dagtaak regelmatig, om technologische redenen, worden blootgesteld aan koude, wanneer de temperatuur lager is dan 8°C.
  • Dit gezondheidstoezicht wordt uitgevoerd alvorens de werknemer te werk te stellen en wordt jaarlijks herhaald.
  • De werknemers die gewoonlijk buiten tewerkgesteld worden, moeten eveneens onderworpen worden aan een adequaat gezondheidstoezicht.
  • Het gezondheidstoezicht wordt uitgevoerd overeenkomstig de bepalingen van het koninklijk besluit van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers.

Meer weten?

Wat kan Mensura voor u doen?

Mensura kan een risicoanalyse uitvoeren om een duidelijk zicht te krijgen op de problematiek. Op basis van de resultaten van de risicoanalyse kunnen adviezen gegeven worden om de eventuele knelpunten weg te werken. Tevens kan Mensura in geval van twijfel de actiewaarden komen meten, samen met andere klimaatparameters, om juiste beslissingen te kunnen nemen.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons