Tips voor gezond werken in de zon

20-07-16

Zonnig weer vindt iedereen fijn. Maar buiten werken op zomerse dagen houdt ook risico’s in, zoals een zonne- of hitteslag of een verhoogd risico op huidkanker. Door uw medewerkers preventief te informeren hoe ze zich kunnen beschermen, en te voorzien in aangepaste middelen en omstandigheden voor buitenwerk, houdt u rekening met hun welzijn en verkleint u de kans op afwezigheid.

Zonlicht op het werk is goed voor de mens. Je krijgt een gelukkig gevoel, een gevoel van welbehagen, maar werken in de zon is niet altijd weldoend. Bij het begin van de zomer heeft de huid nog niet de kans gehad om te ‘wennen’ aan de zon. Gedurende de middag – tussen 12 en 15 uur – is de uv-straling het hevigst. Alle werknemers die veel buiten werken behoren tot de risicogroep.

Met enkele eenvoudige maatregelen voorkom je dat je medewerkers gezondheidsschade aan huid en ogen oplopen door overmatige zon.

  1. Plan de werkzaamheden zo dat ze niet voortdurend in de volle zon moeten gebeuren.
  2. Doe de besprekingen over buitenwerkzaamheden in de schaduw.
  3. Verstrek  beschermingsmiddelen (zonnescherm, hoofddeksel, …) voor medewerkers die aan rechtstreekse zonnestraling worden blootgesteld.
  4. Laat werken uitvoeren in een overall of lange broek en een shirt met lange mouwen, zeker gedurende de periode van de middagzon tussen 12 en 15 uur.
  5. Voorzie dat de werknemers hun middagpauze in de schaduw nemen, niet in de volle zon.
  6. Verschaf aangepaste dranken als het te warm wordt.
  7. Zorg dat je medewerkers de risico’s kennen van blootstelling aan UV-straling.
  8. Instrueer je medewerkers over het dragen van beschermingsmiddelen. Zorg dat zij de beschermingsmiddelen op een juiste manier gebruiken en goed onderhouden. 

Wat kan Mensura voor u doen?

Hebt u een specifieke vraag? Aarzel niet om contact met ons op te nemen: info.edpb@mensura.be.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons