Trends in arbeidsongevallen en beroepsziekten in België

03-04-14

Eurogip publiceerde een statistisch overzicht met cijfers en trends van 2005 tot 2012 met betrekking tot de arbeidsongevallen en beroepsziekten in de Belgische privé-sector.

Bron van de statistieken

In België is de verzekeringsregeling tweedelig opgesplitst in arbeidsongevallen en beroepsziekten. De arbeidsongevallen en de ongevallen op de weg naar en van het werk vallen onder de bevoegdheid van het Fonds voor Arbeidsongevallen (FAO), de beroepsziekten vallen onder de bevoegdheid van het Fonds voor Beroepsziekten (FBZ).

Over de trends in de arbeidsongevallen en de beroepsziekten en over gedetailleerde cijfers inzake de uitgekeerde schadevergoeding worden statistieken bijgehouden. De cijfers daarvoor komen uit de jaarverslagen 2012 van die twee Fondsen.

Trends met betrekking tot de ongevallen

Het totaal aantal arbeidsongevallen met meer dan één dag werkverlet is sinds 1985 ongeveer gehalveerd, terwijl het aantal ongevallen op de weg naar en van het werk ongeveer gelijk is gebleven. Voor de dodelijke ongevallen werden echter vergelijkbare dalingen vastgesteld voor beide categorieën.

Langdurig afwezigen

Wat betreft de langdurige afwezigheden op het werk als gevolg van ongevallen, is de daling niet zo uitgesproken en de gezondheidszorg onderscheidt zich als een sector waar de langdurige afwezigheden eerder zijn toegenomen.

Afwezigheden wegens ziekte

Eind 2012 waren iets meer dan 54.000 gevallen van werkonbekwaamheid als gevolg van ziekte vergoed en bedroeg de jaarlijkse kostprijs daarvan 281 miljoen euro.

Meer info op Eurogip (enkel in het Frans): Belgique - Données AT-MP 2005-2012.

Bron

Beswic - 21/03/2014 – www.beswic.be

Wat kan Mensura voor u doen?

U hebt er ook mee te maken: medewerkers die lang afwezig zijn. Bijvoorbeeld door ziekte of na een ongeval. Meestal gaat het om mensen met kennis en ervaring, mensen op wie u bouwt en vertrouwt.

Zulke gouden medewerkers vervangen en nieuwe krachten opleiden? Dat kost u tijd en geld. Het is efficiënter afwezige medewerkers individueel te begeleiden. Zodat ze stap voor stap weer aan het werk gaan. En u opnieuw van hun meerwaarde geniet, sneller dan verwacht.

Met Return to Work werkt Mensura voor u zo’n passend beleid op maat uit. 

  • Hoe ontwikkelt u een beleid?
  • Individuele medewerkers begeleiden die langdurig afwezig zijn?
  • Opleidingen weer aan het werk?

Mensura ondersteunt u. Lees in onze brochure hoe we dat concreet aanpakken.

Wilt u Mensura inschakelen voor Return to Work in uw organisatie? Mail dan voor een afspraak naar returntowork@mensura.be

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag.

+32 2 549 71 00Mail ons