Vermijd kosten: investeer in veiligheid en gezondheid

12-06-14

Geen of te weinig aandacht voor veiligheid en gezondheid op het werk kost geld. Dit heeft een negatieve impact op uw werknemers en dus ook op uw bedrijf. Investeer in veilige en gezonde werkplekken, en vergeet daarbij niet uw interne en externe dienst PBW aan te spreken voor advies en ondersteuning.

Exacte kost? Moeilijk te berekenen

De exacte grootte van de kosten door gebrek aan veiligheid en gezondheid is erg moeilijk in te schatten. Er zijn veel (bekende en onbekende) factoren die de raming van deze kosten beïnvloeden. Daarom is het moeilijk om deze concreet in kaart te brengen.

Het rapport “De kosten van ontbrekende of ontoereikende veiligheid en gezondheid op het werk” van EU-OSHA beoordeelt en analyseert een selectie van onderzoeken en studies rond dit thema doorheen de Europese Unie. Zij screenden hiervoor 475 studies en focusten uiteindelijk op de 9 meest relevante.

Welke kosten kan u vermijden?

Als werkgever ontkomt u door een degelijk preventiebeleid aan:

  1. Productiviteitskosten: kosten gerelateerd aan output- of productieverlies 
  2. Kosten voor de gezondheidszorg: medische kosten, inclusief directe kosten (bv. geneesmiddelen) en indirecte kosten (bv. de door zorgverleners bestede tijd) 
  3. Afname kwaliteit van leven: het prijskaartje dat hangt aan verlies van levenskwaliteit, zoals lichamelijke pijn en lijden 
  4. Administratiekosten: administratiekosten zoals het aanvragen van sociale uitkeringen of het melden van een arbeidsongeval 
  5. Verzekeringskosten: kosten in verband met verzekeringen, zoals schadeloosstellingen en verzekeringspremies

Investeren in veiligheid en gezondheid helpt al deze kosten te verlagen en leidt tot een win-winsituatie voor u en uw werknemers.

Bronnen

Wat kan Mensura voor u doen?

  • Risicobeheersing 
    Voor elk welzijnsdomein heeft Mensura Risicobeheersing preventieoplossingen. 
  • Welzijnsaudit 
    Op een gestructureerde wijze uw organisatie op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn doorlichten om op te sporen wat niet conform de wetgeving is. Prioriteiten in uw preventie-en welzijnsbeleid vastleggen. U krijgt op voorhand een overzicht van de documentatie die ter beschikking moet zijn op de dag van de audit. 

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons