Verzuimcijfers 2023 (SD Worx): 1 op 3 Belgen geen enkele dag afwezig door ziekte

29-02-24

Voor het eerst in jaren daalt het kortverzuim. Dat blijkt op basis van de analyse van SD Worx van loondata van meer dan 800.000 werknemers. Eén op drie Belgen (31%) was in 2023 geen enkele dag afwezig door ziekte van korte of middellange duur.
 

Enkele opmerkelijke cijfers:

  • Voor het eerst in 10 jaar daalt afwezigheid van korte duur (minder dan 1 maand) in 2023 ten opzichte van het voorafgaande jaar. Het kortverzuim staat nu op 3,24%.
  • Het verzuim tussen 1 maand en 1 jaar – het zogeheten middellang verzuim – neemt toe van 2,95% naar 3,04%.
  • Verzuim van meer dan 1 jaar ligt in 2023 nauwelijks hoger dan in 2022: 3,63% (tegenover 3,61%).
  • Eén op tien werkdagen gaat verloren door ziekte (kort, middellang en lang).
  • Voor 2023 schat SD Worx de loonkosten van de niet-gepresteerde tijd op 1.528 euro per voltijdse werknemer op jaarbasis, patronale kosten niet meegerekend.

Bart Teuwen, verzuimexpert bij Mensura: “De schijnbare stagnatie van lang verzuim is mogelijk optisch bedrog. De aanwas van het middellang verzuim kan op korte termijn het langverzuim alweer versterken. Onderzoek toont aan dat na drie maanden afwezigheid de helft van de arbeidsongeschikte werknemers niet meer terugkeert naar zijn huidige werkgever.

Werkgevers doen er goed aan om in te zetten op verzuimpreventie en tegelijk volop werk te maken van informele re-integratie.”

Meer inspiratie voor je verzuimbeleid?

Tijdens een reeks inspiratiesessies delen onze experten hun inzichten over onder andere verzuimcijfers, de juridische kant van verzuim en de warm-zakelijke aanpak. En we verklappen al wat over onze nieuwe diensten en tools om verzuim in je organisatie gericht aan te pakken.

Schrijf je in voor één van onze inspiratiesessies >