Geluk zit vaak in een klein hoekje: Vlaams Instituut Gezond Leven stelt geluksdriehoek voor

16-12-20

Gezond eten en voldoende bewegen deden we al volgens het driehoeksmodel, voortaan toetsen we ook ons mentaal welbevinden aan deze figuur. Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceert de geluksdriehoek: 3 bouwblokken van geluk, balancerend op een kleine of grotere bol. Want perfect gelukkig bestaat niet, klinkt het.

Ons mentaal welzijn krijgt het zwaar te verduren tijdens dit coronajaar. Het werd duidelijk dat sociale contacten, werk en gezondheid belangrijke parameters zijn van geluk. En toch: wat geluk betekent voor de een, is dat niet noodzakelijk voor de ander. Wat is dat nu eigenlijk, gelukkig zijn?

Drie bouwstenen van geluk

Het Vlaams Instituut Gezond Leven ging op zoek naar het antwoord op deze vraag en bundelde alle wetenschappelijke inzichten in de geluksdriehoek. Die bestaat uit drie complementaire bouwstenen: je goed omringd voelen, je goed in je vel voelen en de mogelijkheid om jezelf te zijn.

Het eerste bouwblok verwijst naar de relaties om je heen. Kan je rekenen op je omgeving en geef je voldoende steun terug? Het tweede polst naar je emotioneel welbehagen: heb je interesse in het leven en beleef je er plezier aan? Laat je ook minder positieve gevoelens toe? Het derde en laatste blok gaat over zelfaanvaarding, een essentiƫle stap om zelf richting te geven aan je leven, los van sociale druk.

Bij elk bouwblok horen drie vragen die je op weg helpen, zoals: wat motiveert je, bij wie vind je steun en wat geeft je energie?

Perfect geluk bestaat niet

Omdat het perfecte geluk niet bestaat, wordt de driehoek lichtjes uit evenwicht gebracht door een oranje bol. Die symboliseert alle externe factoren die je niet zelf in de hand hebt, zoals gezondheid of je financiƫle situatie. Soms is die bol groot, soms klein(er) naargelang de omstandigheden.

Geluk is kun je trainen

De geluksdriehoek nodigt in de eerste plaats uit om na te denken over onze mentale gezondheid. Heb je nood aan wat extra ondersteuning, dan vind je op www.geluksdriehoek.be eenvoudige oefeningen en tips die je mentaal sterker maken. Daarnaast is er allerlei informatie beschikbaar over thema's zoals veerkracht, stress, verlies, ouderschap, positiviteit en geluk.


Werken aan geluk

Wist je dat je veerkracht kan trainen? Download ons gratis e-book en leer hoe je de weerbaarheid van je medewerkers een duwtje in de rug geeft.


Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons