Vlaamse toeristische logies super brandveilig

04-09-14

Vanaf 16 augustus gelden nieuwe specifieke brandveiligheidsnormen voor toeristische logies in Vlaanderen. Lees het gecoördineerde Brandveiligheidsbesluit Toeristische Logies.

4 belangrijke aanpassingen

  1. Gastenkamerexploitaties die eind 2009 een geldig brandveiligheidsattest hadden op grond van het toenmalige Hoteldecreet van 1984 worden beschouwd als een ‘bestaande gastenkamerexploitatie’. Deze uitbatingen moeten voldoen aan de brandveiligheidsnormen in bijlage 4 bij het Brandveiligheidsbesluit Toeristische Logies in plaats van de normen inbijlage 5.
  2. Een toegekend brandveiligheidsattest is ook geldig wanneer het toeristische logies verandert van ‘uitbatingsvorm’ en wijzigt tussen de volgende logiescategorieën:
    • van categorie hotel naar categorie gastenkamer, en omgekeerd
    • van categorie vakantiewoning, brand-technisch type eengezinswoning, naar categorie vakantielogies, brand-technisch type eengezinswoning, en omgekeerd
    • van categorie vakantiewoning, brand-technisch type meergezinswoning, naar categorie vakantielogies, brand-technisch type meergezinswoning, en omgekeerd
    • van categorie hotel naar categorie vakantielogies, brand-technisch type kamers, en omgekeerd
    • van categorie gastenkamer naar categorie vakantielogies, brand-technisch type kamers, en omgekeerd. 

      De capaciteit van het logies en de bijlage bij het Brandveiligheidsbesluit Toeristische Logies waaraan het logies moet voldoen moeten wel dezelfde blijven.
  3. De brandweer doet de brand-technische controle van de niet-verplaatsbare verblijven op openlucht recreatieve terreinen (bv. vakantiewoningen, chalets, enz.) die worden verhuurd door de exploitant. De brand-technische conformiteit van deze verblijven maakt deel uit van het globale brandveiligheidsattest van het terrein.
  4. Voor kleinschalige toeristische logies geldt dat gedeelten van het gebouw of de woning die niet-functioneel gerelateerd zijn aan de exploitatie van het logies, brandwerend moeten afgescheiden worden van de logiesexploitatie.

Wat kan Mensura voor u doen?

  • Risico-analyse brand
    Een totaalbeleid voor brandpreventie en -veiligheid op maat van uw bedrijf. 
  • Opleiding brandpreventie en -bestrijding
    Verkrijg de nodige basiskennis over brandpreventie, –bestrijding en het organiseren van een evacuatie(oefening). 
  • Brandpreventie op maat van uw bedrijf
    Mensura geeft u praktische oplossingen. 

Bronnen

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons