Vrijstelling van aangifte voor lichte arbeidsongevallen

30-04-14

Eind vorig jaar heeft de regering de bevoegdheid gekregen om de procedureregels voor de aangifte van lichte arbeidsongevallen te vereenvoudigen. Er zou namelijk een vrijstelling komen op de algemene aangifteverplichting. Dat voornemen wordt nu bevestigd in een KB van 19 maart 2014.

Licht ongeval

Het ‘licht ongeval’ krijgt een specifieke omschrijving, namelijk: ‘het ongeval dat noch tot een loonverlies, noch tot een arbeidsongeschiktheid heeft geleid voor het slachtoffer, maar enkel zorgen heeft vereist waarvoor de tussenkomst van een geneesheer niet nodig was en die pas na het ongeval werden toegediend enkel op de plaats van uitvoering van de arbeidsovereenkomst’. Die definitie wordt ingevoegd in het KB dat omschrijft hoe men een arbeidsongeval moet aangeven. Voor die ‘lichte ongevallen’ geldt voortaan een specifieke regeling.

Niet aangeven

Het licht ongeval dat wordt geregistreerd in het dossier voor interventies van werknemers bij eerste hulp, moet niet worden aangegeven aan de verzekeringsonderneming. De werkgever zal de vrijstelling van aangifte dus enkel kunnen gebruiken als de ongevallen opgenomen zijn in het EHBO-register.

Die opname zal dienen als bewijsmiddel wanneer de door de werknemer opgelopen kwetsuur verergert. Want in die gevallen moet de werkgever, zijn aangestelde of lasthebber het ongeval wel aangeven. Dit moet gebeuren binnen de 8 dagen vanaf de dag die volgt op die waarop hij werd geïnformeerd over de verergering van het licht ongeval.

In werking

De nieuwe regeling treedt in werking op 20 april 2014. Dat is 10 dagen na publicatie van de wijzigings-KB van 19 maart 2014. Het beheerscomité van het Fonds voor arbeidsongevallen zal de toepassing van de aangifteregeling voor lichte ongevallen jaarlijks evalueren. En dat zal voor het eerst gebeuren binnen 2 jaar.

Bron

  • Koninklijk besluit van 19 maart 2014 tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 maart 2003 tot vaststelling van de wijze en van de termijn van aangifte van een arbeidsongeval, BS 10 april 2014 
  • Sentral Kluwer Nieuws - 14/04/2014 - Auteur(s): Steven Bellemans

Wat kan Mensura voor u doen?

  • Onderzoek arbeidsongeval 
    Een grondig en methodisch onderzoek uitvoeren naar de omstandigheden van arbeidsongevallen om efficiënte preventiemaatregelen te kunnen nemen in uw onderneming. 
  • Vervanging-assistentie IPA 
    Professionele begeleiding bij de opdrachten en taken van de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk in uw onderneming. - Tijdelijke vervanging van de interne preventieadviseur omwille van langdurige afwezigheden of onverwachte vacatures.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons