Wat bij een arbeidsongeval tijdens telewerk?

26-05-15

Telewerk wordt steeds populairder. Steeds meer werknemers voeren hun werk op regelmatige basis uit buiten de eigen bedrijfslocatie. Maar wat als een werknemer geconfronteerd wordt met een arbeidsongeval?

Definitie arbeidsongeval

‘Elk ongeval dat een werknemer tijdens en door het feit van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst overkomt én dat een letsel veroorzaakt’ is een arbeidsongeval. Artikel 7 van de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971. Dit geldt ook voor telewerk.

In het geval van een telewerkende werknemer is het echter moeilijk om arbeidssituaties te onderscheiden van privésituaties. Telewerkers werken immers vaak thuis en organiseren hun werkuren zelf.

CAO 85 bis

De sociale partners suggereerden daarom in een commentaar op CAO nr. 85 bis dat artikel 7 van de arbeidsongevallenwet in tijd en ruimte diende beperkt te worden.

Op die manier vermijdt men een ongelijke behandeling tussen ‘gewone’ werknemers en telewerkers.

  1. Beperkt in ruimte: stelt dat de werkgever en werknemer in een overeenkomst de plaats(en) moeten opnemen die de telewerker kiest om zijn werk te verrichten.

    Wanneer de telewerker slachtoffer wordt van een ongeval in een van deze ruimte(s), zal dit ongeval beschouwd worden als een arbeidsongeval en is geen verder bewijs nodig. (Art. 6§2,6 van de CAO 85 bis)

    Voor ongevallen in andere ruimtes moet de telewerker zelf aantonen dat het ongeval een gevolg is van de uitoefening van zijn arbeidsovereenkomst.
     
  2. Beperkt in tijd: de periode die is overeengekomen waarin het telewerk wordt verricht.

    Als er geen expliciete vermelding is, geldt de algemene arbeidstijdregeling.

    Dit is geen absolute verplichting, in tegenstelling tot de beperking in ruimte. (Art. 6§2bis van de CAO 85 bis).

Belangrijkste gevolg

Een ongeval is steeds een arbeidsongeval indien het én tijdens de vastgelegde uren plaatsvond én op de werkplek.

Een overzicht

OngevalVermoeden van een arbeidsongeval
Op de werkplek tijdens de uren die bepaald zijn in het arbeidscontractJa, maar de werkgever kan een tegenbewijs aanbrengen

Indien de werkuren niet zijn vastgelegd in de arbeidsovereenkomst: tijdens de werkuren waarop de telewerker geacht wordt aan het werk te zijn indien hij werkt in de gebouwen van de onderneming

Op een andere plaats dan vermeld in het arbeidscontractNeen, maar de werkgever heeft het recht om bewijsmateriaal aan te brengen om te bewijzen dat het ongeval effectief op de werkplaats plaatsvond
Buiten de werkuren zoals vastgelegd in de arbeidsovereenkomst
Buiten de werkuren zoals deze van toepassing zijn in de onderneming

 

Bronnen

Preventactua & website Prevent 30/04/2015.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons