Wat zijn de gevolgen van het overschakelen naar het zomeruur op de werkvloer?

28-03-14

Wat zijn de gevolgen van de omschakeling op de werkvloer?

De omschakeling heeft echter een grote invloed op onze nachtrust. Aangezien we een uur minder lang slapen, zijn werknemers minder uitgerust en neemt de kans op fouten toe, vooral bij opdrachten die een grote precisie of hoge waakzaamheid vragen.

Uit een onderzoek blijkt dat de werknemers gemiddeld 40 minuten minder lang slapen in de eerste nacht (van zondag op maandag) van het nieuwe zomeruur. Dit ogenschijnlijk verwaarloosbare slaaptekort heeft echter wel zware gevolgen. Dat blijkt wanneer het aantal arbeidsongevallen op de eerste werkdag van de zomertijd wordt bekeken. Opmerkelijk is dat deze stijging zich enkel voordoet bij de omschakeling naar het zomeruur en niet bij de omschakeling naar het winteruur in oktober.

Het blijkt ook dat het aantal verkeersongevallen op de eerste maandag van het zomeruur hoger ligt dan anders.

Goede raad naar de werkgevers

Als werkgever kan het zeker geen kwaad om aandacht te besteden aan de mogelijke gevolgen van de omschakeling. Zo kunnen bijzonder risicovolle of delicate taken beter een week uitgesteld worden tot de werknemers aangepast zijn aan het zomeruur en hun slaaptekort ingehaald hebben. Informeer uw werknemers.

Wat biedt Mensura EDPB?

Een reeks gezondheidsprogramma’s van Mensura EDPB houden uw onderneming vitaal. Neem de aandacht voor gezondheid op in de strategie van de onderneming: zo bent u zeker van duurzaamheid en gezondheidswinst. 

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag.

+32 2 549 71 00Mail ons