Werkhervattingspremie stimuleert progressieve werkhervatting

15-01-24

Om de re-integratie van kwetsbare werknemers te bevorderen, heeft de Vlaamse overheid de werkhervattingspremie in het leven geroepen. Werkgevers die tussen 1 april 2023 en 31 maart 2025 progressieve werkhervatting mogelijk maken voor een werknemer die minstens één jaar arbeidsongeschikt was, kunnen een werkhervattingspremie tot 1000 euro aanvragen.
 

Als een langdurig arbeidsongeschikte of zieke werknemer gradueel het werk herneemt, spreken we van progressieve werkhervatting. Dat kan bijvoorbeeld onder de vorm van deeltijdse tewerkstelling of het uitvoeren van ander (lichter) werk. 

Voor werknemers die minstens één jaar arbeidsongeschikt zijn geweest en minstens drie maanden progressief het werk hernemen kan een eenmalige premie aangevraagd worden. De tijdelijke maatregel geldt ook retroactief:
voor progressieve tewerkstelling tussen 1 april 2023 en 31 maart 2025 kunnen premies aangevraagd worden.

Als werkgever moet je zelf een aanvraag indienen om een werkhervattingspremie te bekomen. Dat kan ten vroegste drie maanden na de start van de progressieve werkhervatting. Een aanvraag kan ten laatste binnen de twee jaar na de derde maand ingediend worden. De premie zelf wordt betaald door het ziekenfonds waarbij de werknemer is aangesloten.

Let op: de premie geldt niet als het gaat om een verlenging van een progressieve werkhervatting die ontstond vóór 1 april 2023.

Hoe vraag je de premie aan?


Een werkhervattingspremie aanvragen kan op de website van het Nationaal Intermutualistisch College. De verzekeringsinstelling van de werknemer onderzoekt of de aanvraag aan de voorwaarden voldoet. Als dat het geval is, betaalt het ziekenfonds de premie ten laatste op het einde van de tweede kalendermaand na de kalendermaand waarin je de aanvraag indiende.