07-06-23

Q&A – Hoe verzorg je een wespen- of bijensteek?

Een steek van een wesp of een bij kan pijnlijk zijn. Als je allergisch bent, is het bovendien niet zonder gevaar. Hoe kan je bijen- en wespensteken voorkomen?
En wat moet je doen als je toch gestoken wordt?


In het kort

Wespen- of bijensteken veroorzaken doorgaans een lokale roodheid en zwelling. Die reactie is vrij onschuldig, maar kan wel pijnlijk zijn. Met de juiste zorgen ter plaatse is de tussenkomst van een arts meestal niet nodig en verdwijnt de zwelling meestal na enkele uren. Treden er toch ernstigere symptomen op? Dan neem je best zo snel mogelijk contact op met een arts. 
 

Welke zorgen kunnen meteen worden toegediend?

De eerste zorgen kunnen in veel gevallen erger voorkomen.

We zetten de belangrijkste tips op een rijtje: 

  • Als bijen steken, verliezen ze hun angel. Ga daarom eerst na of er nog een angel in de huid zit, en verwijder hem indien nodig. Dat doe je best door zacht met de vingernagel of de botte kant van een mes over de steek te gaan. 

Gebruik nooit een pincet om de angel te verwijderen. Er zit immers een gifklier in de angel, die door de grijpende beweging kan opengaan en meer gif kan verspreiden.

  • Reinig de steek met water en zeep, en ontsmet daarna met een ontsmettingsmiddel. 
  • Laat de zwelling afnemen door de steek eerst onder warm water te houden en daarna opnieuw af te koelen met een ijsblokje. 
  • Bij een steek in de hand is het belangrijk om ringen zo snel mogelijk uit te doen. Zo vermijd je dat de bloedvoorziening van de vingers wordt belemmerd.
  • Controleer of de gestoken persoon voldoende beschermd is tegen tetanus.

Wanneer is een arts noodzakelijk?

Bij ernstige symptomen breng je de gestoken persoon best zo snel mogelijk naar het ziekenhuis: 

  • Als iemand allergisch reageert op een bijen- of wespensteek, ontstaan vaak rode vlekken over het hele lichaam. Mogelijke bijkomende symptomen zijn hevige jeuk, zwellen van tong en lippen tot zelfs het bewustzijn verliezen. 
  • Wordt iemand meer dan 20 keer gestoken door een wesp of bij? Dan kan de grote hoeveelheid ingespoten gif ernstige reacties uitlokken zoals misselijkheid, vermoeidheid, diarree, hoofdpijn of bewustzijnsverlies. 
  • In de mond- en keelholte heeft één steek al grote gevolgen. De lokale zwelling bemoeilijkt dan immers de ademhaling. 

Tip: Rem de zwelling af met een ijsblokje.

  • Krijgt de gestoken persoon enkele dagen later ziektesymptomen zoals koorts en rillingen? Breidt de zwelling na enkele dagen uit? Dan kan dat wijzen op een wondinfectie.

Hoe voorkom je een bijen- of wespensteek?

Voorkomen is beter dan genezen. Met deze tips hou je het veilig:

  • Blijf kalm wanneer een wesp of bij dichtbij komt. Vermijd bruuske bewegingen en begeleid het beestje rustig van je weg.
  • Gebruik geen geurende stoffen zoals parfum, haarlak en geurende zonnecrème.
  • Drink niet uit een blikje wanneer je buiten bent.
  • Eet niet buiten, als je allergisch bent.

En wat met de Aziatische hoornaar?

Net als bij een wespen- of bijensteek is een steek van de Aziatische hoornaar pijnlijk. Intense jeuk en zwelling rond de steek zijn het gevolg. In de meeste gevallen is de steek van een Aziatische hoornaar niet gevaarlijk en houdt de pijn gemiddeld 24 uur aan.

Een allergische reactie op hoornaarssteken kan leiden tot een anafylactische shock, een allergische reactie van het immuunsysteem. De gestoken persoon vertoont dan ziektesymptomen zoals misselijkheid, duizeligheid, verwarring, ademnood of bewustzijnsverlies. Breng hem of haar in dat geval zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.


Maak het verschil met een EHBO-opleiding

In onze EHBO-opleiding leren werknemers hoe ze eerste zorgen toedienen. Door theorie en praktijkoefeningen meteen met elkaar te combineren, stomen onze experten hen helemaal klaar om tijdig en correct in te grijpen bij ongevallen. Na afronding ontvangen cursisten een certificaat dat geldig is in België.

Schrijf je in >>

Mensura helpt je met een doelgerichte aanpak.

+32 2 549 71 00Mail ons