Hoe brengt u de risicopatiënten in uw onderneming in kaart voor griepvaccinatie?

10-09-20

Het is aan de risicopatiënt zelf om te beslissen of hij zich wel of niet via de werkgever of via de curatieve sector laat vaccineren. Die keuze bepaalt ook of hij dat wel of niet kenbaar maakt aan zijn werkgever. Ook de arbeidsarts mag geen medische informatie over risicopatiënten vrijgeven.

Bepalen welke werknemers tot de risicogroep behoren, is niet altijd mogelijk. Sommige gevallen spreken voor zich: zo is het voor uw hr-afdeling makkelijk om medewerkers te identificeren die ouder zijn dan 50. Zwangere vrouwen hebben een meldingsplicht, dus ook deze medewerkers komen op uw radar.

Moeilijker wordt het wanneer het gaat om chronische aandoeningen. De kans is klein dat u als werkgever alle gevallen in kaart hebt: een werknemer is immers niet verplicht om u op de hoogte te brengen van bepaalde aandoeningen. Zo is het voor pakweg een diabetespatiënt niet noodzakelijk om zijn of haar aandoening te melden. Andere, meer gevoelige ziektebeelden, kunnen ook om privacyredenen niet worden vermeld.

Risicopatiënt aan zet

In het kader van griepvaccinatie kunt u medewerkers uit de risicogroep enkel oproepen om zich vrijwillig kenbaar te maken, en zo prioritair gevaccineerd te worden. Maar deze personen kunnen er even goed voor kiezen om via hun huisarts of specialist zich tegen de griep te laten vaccineren.

De artsen van uw externe dienst zijn ook onderworpen aan het medisch geheim. Zij kunnen dus niet ingaan op verzoeken om lijsten aan te leveren van patiënten met chronische aandoeningen.

Het is daarom aan de risicopatiënt zelf om te beslissen of hij zich wel of niet via de werkgever of via de curatieve sector laat vaccineren. 

De namenlijst met prioritair te vaccineren risicopatiënten kunt u indienen tot en met vrijdag 18 september. Meer informatie over griepvaccinatie in ons griepdossier.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons