Beschikt u over een asbestinventaris?

25-02-15

De realiteit leert ons dat nog vele gebouwen asbest bevatten. Quid met de verplichting van een asbestinventaris? 

Verplichting tot het opmaken van asbestinventaris

Elke werkgever is verplicht een inventaris op te stellen van al het asbest en alle asbesthoudend materiaal in alle delen van de gebouwen (met inbegrip van de eventuele gemeenschappelijke delen), en in de arbeidsmiddelen en beschermingsmiddelen op de arbeidsplaats. Indien nodig vraagt hij hiertoe alle nuttige informatie op bij de eigenaren.

De bepaling, bedoeld in het eerste lid, is niet van toepassing op de gedeelten van gebouwen, de machines en installaties die moeilijk bereikbaar zijn en die in normale omstandigheden geen aanleiding kunnen geven tot blootstelling aan asbest. Intact materiaal dat in normale omstandigheden niet wordt beroerd, mag door monsternemingen, bedoeld om de inventaris op te stellen, niet beschadigd worden.

Wat kan Mensura voor u doen?

Mensura kan u helpen bij het opstellen van een asbestinventaris zoals voorgeschreven door de wet:

  • Voorafgaandelijke studie van het lastencohier (indien aanwezig), nagaan van de voorgeschiedenis  bijvoorbeeld verbouwingen.
  • Volledig visueel onderzoek van alle lokalen van de gebouwen.
  • Analyse van verdachte materialen: staalname door ons en analyse door een erkend labo. De juiste locatie van de staalnamepunten wordt op foto vastgelegd.
  • Uitvoeren van een kwantitatieve en kwalitatieve risicoanalyse: inschatten van aard van het gebruikte asbest, soort asbest, oppervlaktetoestand, oppervlaktestructuur, externe beïnvloeding, gebruiksintensiteit van het lokaal waar zich de asbest bevindt, locatie van het asbestproduct in het lokaal.
  • Opstellen van beheersmaatregelen en concrete voorstellen voor het verder behandelen van de asbesthoudende materialen.
  • Aanlevering van een officieel document met inventaris van toepassingen, alsook met de beheersmaatregelen die nodig zijn om de gezondheid van de werknemer te kunnen garanderen.

Aarzel niet om contact op te nemen met het departement Industriële Hygiëne en Toxicologie.

Bron

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons