Verscheidenheid in taal op de werkvloer

31-03-15

Babelse spraakverwarring op de werkvloer kan leiden tot misverstanden, onveilige werksituaties en arbeidsongevallen. Een aantal sectoren namen het initiatief om dit probleem aan te pakken.

Contracteranto voor bouw-, chemie-, staal- en zorgsector

Een onderzoek van NAVB-Constructiv geeft aan dat sommige werknemers op werven geen kennis hebben van onze landstalen, noch van het Engels. Op deze manier is communicatie met collega’s haast onmogelijk. Wat overblijft zijn beelden en gebaren. Het was dus tijd voor actie.

Contracteranto was geboren. Waar het initiatief oorspronkelijk van de bouw kwam, werd het uiteindelijk een online tool = woordenboek van werkgerelateerde en veiligheidsgerelateerde terminologie in de bouw-, chemie-, staal- en zorgsector.

Dit werkinstrument bestaat momenteel in zeven talen: Nederlands, Frans, Engels, Spaans, Portugees, Turks en Bulgaars.

De preventieadviseurs interne diensten en de arbeidsgeneesheren van Vibna (de Vereniging van Industriële Bedrijven Noord-Antwerpen) hebben Contracteranto al in verschillende situaties getest:

  • Onthaal
  • Poortinstructies
  • Toolboxmeeting
  • Bij het uitvoeren van een risicovol werk
  • Op de medische dienst

De algemene conclusie was dat Contracteranto de contractor-werknemers toelaat om de informatie en veiligheidsinstructies van het bedrijf beter te begrijpen.

Schoonmaaksector

De schoonmaaksector wordt gekenmerkt door een hoge graad van anderstaligheid. De stad Gent en de schoonmaakfederatie ‘Algemene Belgische Schoonmaakunie’ (ABSU) hebben hierop ingespeeld door non-verbale oplossingen aan te reiken.

Bij 66 Gentse dienstenchequebedrijven werden ‘plaatskaarten' (vb. de keuken), ‘objectkaarten' (vb. eettafel) en ‘doekaarten' (vb. ruiten zemen, stofzuigen) aangereikt. Door die kaarten te combineren kunnen de opdrachtgevers aan hun anderstalige poetshulp uitleggen wat hij/zij moet doen.

Ook ABSU heeft taakkaarten ontwikkeld. Om misverstanden te vermijden tussen 158 nationaliteiten, geven taakkaarten, bij middel van pictogrammen, de logische opeenvolging aan van uit te voeren taken en handelingen. Een bijkomende taakkaart duidt, eveneens met pictogrammen, de materialen en producten aan die voor het uitvoeren van schoonmaaktaken nodig zijn.

Fruitpluk

Sedert 2007 organiseert de Boerenbond een spoedcursus ‘Eerst hulp bij Polski’. Tijdens vijf lessen van drie uur kunnen Limburgse fruittelers de relevante woordenschat aanleren voor hun omgang met seizoenarbeiders.

Bronnen

Wilt u nog meer weten over andere projecten? Ga dan zeker naar de Beswic. Heel wat informatie is daar beschikbaar.

Wat kan Mensura voor je doen?

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons