Hoe veilig omgaan met huishoudproducten?

01-07-15

Is uw poets(vrouw) man of huishoudhulp voldoende op de hoogte van de producten die zij/hij dagelijks hanteert? De producten bevatten symbolen die informatie geven over het soort product en over de toxiciteit ervan.

Sinds 1 juni 2015 nieuwe pictogrammen

Sinds begin juni 2015 kwamen er in heel Europa en in een groot aantal landen over de hele wereld nieuwe etiketten met nieuwe gevaarsymbolen op verschillende chemische producten. De zeven bestaande gevaarsymbolen met een oranje achtergrond worden vervangen door negen nieuwe pictogrammen in een witte ruit met een rode rand.

Campagne FOD Volksgezondheid, Antigifcentrum en Essenscia

Om deze nieuwe symbolen bekend te maken, lanceerde de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu de campagne ‘Symbolen herkennen kan levens redden’ in samenwerking met het Antigifcentrum en Essenscia.

Jaarlijks gebeuren er in België meer dan 10.000 ongevallen met chemische huishoudproducten zoals (vaat)was- en schoonmaakmiddelen, javel, ontstoppers, verven en doe-het-zelfproducten. De etiketten op de verpakking goed lezen en de veiligheidsaanbevelingen opvolgen is de beste preventie voor zulke ongevallen.

Hoe zien de nieuwe symbolen eruit?

De zeven bestaande gevaarsymbolen met een oranje achtergrond worden vervangen door negen nieuwe pictogrammen in een witte ruit met een rode rand.

De pictogrammen symboliseren:

  • gevaren voor de gezondheid;
  • fysische gevaren - ontplofbaarheid of brandbaarheid;
  • gevaren voor het milieu.

Op de nieuwe etiketten staan ook:

  • nieuwe gevarenpictogrammen;
  • gevaaraanduidingen;
  • voorzorgsmaatregelen;
  • signaalwoorden staan die meer informatie geven over hoe gevaarlijke producten veilig te gebruiken zonder schade toe te brengen aan uw gezondheid of het milieu.

De nieuwe etiketten komen er als gevolg van de Europese wetgeving over het indelen, etiketteren en verpakken van gevaarlijke chemische stoffen en mengsels. Deze zogenaamde “CLP”( Classification, Labelling and Packaging )- verordening is gebaseerd op het wereldwijde Global Harmonized System (GHS) van de Verenigde Naties.

CLP

De CLP-wetgeving wordt ingevoerd in fases:

  1. voor enkelvoudige stoffen (zoals javel, white spirit en aceton) waren de fabrikanten al verplicht om nieuwe etiketten aan te brengen vanaf 1 december 2010.
  2. voor chemische producten - die uit meerdere stoffen bestaan - zoals wasmiddelen en verven, geldt de verplichting dus vanaf 1 juni 2015.

Bedrijven hebben een overgangsperiode gekregen tot 1 juni 2017. Tegen dan moeten al de producten voorzien van het nieuwe etiket.

Consumenten kunnen daardoor gedurende een periode nog de oude en nieuwe etiketten naast elkaar tegenkomen in de winkel.

Meer weten hierover? Raadpleeg dan: 'Chemische producten: wat is de betekenis van de nieuwe pictogrammen?'.

Bronnen

Wat kan Mensura voor je doen?

Aarzel niet om contact op te nemen met het departement industriële hygiëne en toxicologie.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons