Re-integratie en werkbaar werk op agenda van ministers

07-01-16

Langdurig zieken weer aan het werk helpen. En meer preventiemiddelen voorzien tegen burn-outs en andere psychosociale aandoeningen. Dat zijn dit jaar de twee belangrijkste speerpunten waarmee de federale overheid werkgevers en werknemers ondersteunt in hun streven naar werkbaar werk. En daarin is ook een belangrijke rol weggelegd voor de externe diensten.

De beleidsnota’s van minister Peeters en De Block voor 2016 liggen op tafel… Wat zijn de accenten?

Een greep uit de nota van minister De Block

Re-integratie na langdurig ziekteverzuim of langdurige arbeidsongeschiktheid

In 2014 zijn er 58.000 nieuwe mensen in de invaliditeit terechtgekomen. Nog nooit was de nieuwe instroom in de invaliditeit zo hoog. Twee soorten aandoeningen zijn goed voor twee derde van de nieuwe instroom in de invaliditeit: enerzijds de mentale aandoeningen, anderzijds de musculoskeletale aandoeningen. Dit zijn nochtans twee soorten aandoeningen die in veel gevallen niet hoevente leiden tot een stopzetting van de beroepsactiviteit.

Daarom werkte de overheid vanaf 2015 aan een ontwerp van re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers die een uitkering van het ziekenfonds ontvangen.

En zal 2016 het jaar zijn waarbij re-integratieplannen in de privésector dienen geïmplementeerd te worden. Bovendien is er de wens om een koninklijk besluit inzake beroepsinschakeling van slachtoffers van arbeidsongevallen te publiceren.  

Werkgerelateerde ziekten

Uit de nota blijkt dat de minister erop rekent dat burn-out en psychosociale aandoeningen in 2016 als werkgerelateerde ziekte worden erkend, zodat het Fonds voor de Beroepsziekten (FBZ) preventieve maatregelen kan nemen. De FOD WASO, het RIZIV en het FBZ hebben daarover een lastenboek opgesteld. 

Enkele accenten van minister Peeters

“Werkbaar werk”, wat wordt hieronder verstaan?

  • Een aantal punten gelinkt aan re-integratie na langdurig ziekteverzuim namelijk:
    • een wettelijk kader scheppen voor de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers;
    • een noodzakelijke en vlotte samenwerking bewerkstelligen tussen de verschillende artsen (arbeidsgeneesheer, adviserend geneesheer mutualiteiten) in het kader van de arbeidsongeschiktheid en dit via elektronische weg met bescherming van medische gegevens;
    • de rol van externe diensten bij de re-integratie versterken, waarbij preventieadviseurs psychosociale aspecten en arbeidsgeneesheren een belangrijkere rol worden toebedeeld;
    • de bedoeling van re-integratie is de werknemer de kans geven om weer aan de slag te gaan in de vertrouwde werkomgeving;
    • de adviserende geneesheer van de mutualiteit zal een re-integratieplan opstellen.
  • CAO 104 terug onder de aandacht brengen.
  • Sensibiliseren van werkgevers inzake psychosociale risico’s en musculoskeletale aandoeningen want ook dit kan lange uitval op de werkplek veroorzaken.
  • Aanmoedigen van flexibele arbeidstijd.

Inspectiecampagnes

De boven opgesomde items komen ook terug in de inspectiecampagnes voor 2016. Er is aandacht voor:

  • sectoren en/of beroepscategorieën met een verhoogde incidentie inzake arbeidsongevallen en/of beroepsziekten;
  • voorkoming van stress en burn-out;
  • aanpassing van werkposten op ergonomisch vlak;
  • interimsector. 

Meer weten?

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons