Een ongeval tijdens een personeelsactiviteit: arbeidsongeval of niet?

25-10-16

Teambuildingsactiviteiten, personeelsfeestjes, nieuwjaarsrecepties, een drink om behaalde resultaten te vieren … Het is maar een greep uit de activiteiten die bedrijven organiseren om het teamgevoel te versterken. Maar is een ongeval tijdens een van die activiteiten een arbeidsongeval of niet?

De wet oordeelt dat een werkongeval kan voorkomen op de plek waar de werknemer zich ten dienste stelt van de werkgever. Dus ook bij een teambuildingsactiviteit of personeelsfeest op een vreemde locatie. Bovendien telt een ongeval op weg naar en van het event ook als arbeidsongeval.

Definitie van een arbeidsongeval

Een arbeidsongeval veronderstelt:

  • een plotselinge gebeurtenis;
  • één of meerdere uitwendige oorzaken;
  • het bestaan van een letsel (hoeft niet noodzakelijk tot arbeidsongeschiktheid te leiden; er dienen minstens medische kosten te zijn gemaakt);
    • uitzondering: een ongeval waarbij schade wordt veroorzaakt aan prothesen of orthopedische toestellen wordt ook beschouwd als arbeidsongeval zonder dat er van een letsel sprake hoeft te zijn;
  • een causaal verband tussen het ongeval en het letsel;
  • het ongeval moet gebeurd zijn tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst;
  • het ongeval moet gebeurd zijn door de uitvoering van de overeenkomst;

Plotse gebeurtenis en een of meerdere uitwendige oorzaken

Enkele voorbeelden van plotse gebeurtenissen: een medewerker valt van de trap of met de fiets, struikelt over een elektrische kabel, of laat een voorwerp vallen op zijn voet.

Andere voorwaarden zijn het bestaan van een of meerdere uitwendige oorzaken en een letsel. De medewerker viel bijvoorbeeld van de trap en brak daarbij een been. Zonder letsel is er echter geen sprake van een arbeidsongeval, behalve bij uitzonderingen (zie hoger).

Tijdens de uitvoering en door het feit van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst

Het ongeval moet voorvallen tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. In de rechtspraak wordt dit breed geïnterpreteerd. Een medewerker staat onder het gezag van de werkgever wanneer die eerste deelneemt aan een activiteit op het werk. Dus ook wanneer er enkel sprake is van een morele verplichting, bijvoorbeeld een activiteit na de werkuren.

Organiseert u een personeelsactiviteit, vergeet dan niet uw arbeidsongevallenverzekeraar te verwittigen!

Hoe kan Mensura u helpen?

Onderzoek arbeidsongevallen
Na een grondig en methodisch onderzoek naar de omstandigheden van een arbeidsongeval, stelt Mensura u efficiënte preventiemaatregelen voor. Op die manier voorkomt u dat een arbeidsongeval zich herhaalt en krijgt u inzichten met betrekking tot oorzaak en gevolg. Ook de samenwerking onder collega’s vaart wel bij een veiligere werkomgeving.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons