Aanpassing KB ergonomie kan rekenen op positief advies Hoge Raad

27-03-24

Het ontwerp-KB voor ergonomie en preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA) krijgt een positief advies van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk. Wat zijn de belangrijkste elementen uit het advies?
 

Een groot aantal werknemers kampt met langdurige aandoeningen van musculoskeletale aard. Het ontwerp-KB wil daarom boek VIII van de welzijnscodex op het werk – over ergonomie en musculoskeletale aandoeningen voorkomen –aanpassen.

De ondertekening van het KB is voorzien voor 15 mei. Concreet treedt het dus tien dagen later – op 25 mei – in voege.

Positief advies

De Hoge Raad reageert positief op de aanpassingen van het ontwerp-KB, dat een compleet wettelijk kader wil maken voor MSA-preventie. De belangrijkste opmerkingen zijn de volgende:

  • Verdere verduidelijking van terminologie en definities, zoals de rol van de preventieadviseur-ergonoom en andere experten;
  • Ergonomische eisen mogen de veiligheid en gezondheid op het werk niet in het gedrang brengen;
  • Regelmatige updates en evaluaties van risicoanalyses en preventiemaatregelen zijn aan te bevelen, en dienen door een multidisciplinaire bril te gebeuren

Gratis webinar ‘Nieuwe wetgeving over ergonomie’ door FOD Werkgelegenheid

Komen aan bod in dit webinar: 

  • uitleg over de nieuwe wetgeving
  • risicoanalyse en preventiemaatregelen om te komen tot ergonomisch ontworpen of aangepaste werkplekken
  • de rol van al wie betrokken is bij het preventiebeleid
  • de nieuwe verplichtingen op het vlak van opleiding en informatieverspreiding voor werknemers en hun vertegenwoordigers
  • de aanpak van de inspecteurs van het Toezicht op het Welzijn op het Werk rond de nieuwe wetgeving
  • een overzicht van de beschikbare tools en brochures ter ondersteuning van de ontwikkeling en versterking van het welzijnsbeleid

Het webinar vindt plaats op 27 mei, van 14u – 15u15.
Schrijf je via deze link in.

Meer aandacht voor ergonomie

Gerrit Pollentier, verantwoordelijke Ergonomie bij Mensura: “De aanpassingen die het KB voorstelt en de aanvullende adviezen van de Hoge Raad zijn een positieve zaak: het versterkt verder de aandacht voor ergonomie en preventie van MSA. De verplichting tot risicoanalyse ergonomie is niet nieuw, maar de wetgeving zal nu van toepassing zijn op alle ergonomische risico’s, en niet louter betrekking hebben op beeldschermen, manueel hanteren van lasten en staand werken.”

“Nieuw is ook dat bij elk nieuw ontwerp of bij een wijziging aan de werkpost aandacht voor ergonomie verplicht wordt. Dat is een goede zaak, want de impact van ergonomisch advies is dan het grootst, net zoals bij andere welzijnsdomeinen.”

“Wanneer er bij bepaalde analyses te veel complexiteit of niet de juiste competentie intern aanwezig is, moet de werkgever de preventieadviseur-ergonoom betrekken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij ontwerpadvies maar ook bij specifieke en oplossingsgerichte risicoanalyses.


Ergonomische ondersteuning nodig? Laat het weten!

Ergonomisch advies bij (her)ontwerp van de werkplek krijgt meer aandacht in de nieuwe wetgeving. Een mooi voorbeeld van wat dat kan inhouden is wat we samen met Kringwinkel Antwerpen realiseerden. Bekijk hier de video of lees de testimonial.

Ook voor vragen over of ondersteuning bij risicoanalyse ergonomie helpen we je graag verder. Neem via onderstaand formulier vrijblijvend contact met ons op.