1 op 4 werknemers doet beeldschermwerk: ken jij de risico’s?

07-02-24

25,8% van de Belgische werknemers werkt (bijna) de volledige arbeidstijd met een digitaal apparaat. Dat blijkt uit onderzoek van het Belgische statistiekbureau (Statbel). Daarmee is het de meest voorkomende activiteit op het werk. Nochtans brengt een hele dag gekluisterd aan een scherm zijn belangrijke gezondheidsrisico’s met zich mee. 
 

Volgens Statbel werkt ruim 1 op 4 werknemers in België (bijna) voltijds digitaal. Daarbij gaat het om taken die ze uitvoeren met een pc, tablet, smartphone of phablet (een apparaat dat je kunt gebruiken als een smartphone én als een tablet). Telefoongesprekken met een smart device zijn niet in rekening gebracht.

Beeldschermwerkers: wie zijn ze?

Wie zijn dan die grote groep beeldschermwerkers?

  • Werknemers met een hoger onderwijsniveau spenderen doorgaans meer tijd aan taken met een digitaal apparaat dan werknemers met een midden of laag onderwijsniveau.
  • Ook de leeftijd speelt een belangrijke rol. Zo ligt het percentage lager bij 15- tot 24-jarigen dan bij 25- tot 49-jarigen en 50- tot 74-jarigen.
  • Met respectievelijk 54,2% en 42,8% werken vooral administratief bedienden en managers het grootste deel van hun arbeidstijd met een digitaal scherm.
  • Niet verwonderlijk is ‘informatie en communicatie’ de sector waarin de meeste werknemers voornamelijk digitaal actief zijn (80%). Nog twee sectoren waar het percentage hoog is, zijn de ‘financiële activiteiten en verzekeringen’ (68,8%) en de ‘externe organisaties en lichamen’ (63,8%).
    Denk bij die laatste bijvoorbeeld aan ambassades en Europese agentschappen.
     

Sedentair gedrag

Beeldschermwerk gaat vaak gepaard met sedentair gedrag. Te veel zitten is nochtans schadelijk voor de gezondheid. Door regelmatig eens van de stoel te stappen, versnellen beeldschermwerkers hun vetverbranding en beschermen ze hun lichaam tegen hart- en vaatziekten, diabetes en rugpijn.

De voordelen beperken zich bovendien niet tot de fysieke gezondheid. Medewerkers die tijdig de benen strekken, hebben ook meer energie. Hierdoor kunnen ze zich beter concentreren en zijn ze productiever. 

Zet beeldschermwerkers gezond aan de slag
 

Werknemers die langdurig aan een scherm gekluisterd zijn, staan bloot aan diverse gezondheidsrisico’s. Denk maar aan belasting van de nek, polsen en rug, of uitdroging van de ogen.

Met een preventieve aanpak blijven beeldschermwerkers gezond en productief aan de slag. Onze ‘e-Enquête beeldschermwerk’ helpt je om het welzijn van medewerkers onder de loep te nemen. Je ontvangt als werkgever een rapport met actiepunten en adviezen, terwijl medewerkers concrete welzijns- en gezondheidstips krijgen. Bovendien ben je zo in orde voor de wettelijk verplichte risicoanalyse voor beeldschermwerkers.