Betere bescherming tegen discriminatie van kracht vanaf 1 juni 2023

30-05-23

De zogeheten ‘Represaillewet’ biedt getuigen en slachtoffers van discriminatie op de werkvloer betere bescherming tegen nadelige maatregelen. Discriminatie melden moet op die manier laagdrempeliger worden.

 

Getuigen die het opnemen voor slachtoffers van discriminatie op het werk genoten in België enkel bescherming nadat ze een formele verklaring hadden ingediend. Onder druk van Europa is die bescherming nu uitgebreid en geldt die ook bij afwezigheid van een formele verklaring.

 

Strengere regels

Voor werkgevers gelden bovendien strengere regels: zij moeten kunnen aantonen dat een ontslag of gemiste promotie geen verband houdt met een melding van discriminatie.

Let wel: de bescherming geldt niet wanneer werknemers misbruik maken van de procedures. Blijkt een aangifte ongeldig? Dan moet de werknemer mogelijk een schadevergoeding betalen.

Op 15 mei 2023 is de Represaillewet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Op 1 juni is de aangepaste wetgeving in voege getreden.

Bij een melding van discriminatie (bij een psychosociaal preventieadviseur, arbeidsarts of andere medewerker van de externe dienst, maar ook bij de vertrouwenspersoon of een vakbondsafgevaardigde) kan de medewerker voortaan een attest aanvragen. Binnenkort zullen alle externe diensten zo een voorbeeldattest ter beschikking stellen. Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte blijven.

Zodra het attest beschikbaar is, kunnen klanten het ook via MyMensura terugvinden.

Meer informatie nodig? Wij helpen je graag!

+32 2 549 71 00Mail ons