Ook informele getuigen van discriminatie beschermd tegen nadelige maatregelen

15-03-23

Discriminatie op het werk is bij wet verboden. Worden werknemers toch oneerlijk behandeld? Dan zijn ze beschermd tegen nadelige maatregelen, wanneer ze het incident melden. Getuigen die het opnemen voor het slachtoffer genoten in België echter enkel bescherming nadat ze een formele verklaring hadden ingediend. Onder druk van Europa wordt die bescherming nu uitgebreid en geldt die ook bij afwezigheid van een formele verklaring.  


Een zwangere werkneemster ontslaan, een kandidaat weigeren om zijn of haar geloof of mensen met een beperking ongelijke kansen geven: het zijn maar enkele discriminatiescenario’s die de Belgische wetgeving verbiedt. Werknemers zijn individueel beschermd tegen discriminatie. Maar dat gold niet altijd voor getuigen die discriminatie van collega’s aanklagen. Daar komt binnenkort verandering in.
 

Bescherming tegen nadelige maatregelen

De Belgische wetgeving stelt momenteel nog dat getuigen van discriminatie enkel bescherming genieten tegen nadelige maatregelen als ze een formele getuigenverklaring indienen. Maar die voorwaarde wordt binnenkort geschrapt. Wanneer deze wijziging net in werking treedt, hangt af van de datum waarop het Belgisch Staatsblad de nieuwe wet publiceert.

Ook werknemers die slachtoffers informeel verdedigen zijn daarmee dus wettelijk beschermd. Ze moeten het incident wel nog melden aan het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen of een andere belangenorganisatie.  

Voor werkgevers gelden bovendien strengere regels: zij moeten in de toekomst kunnen aantonen dat een ontslag of gemiste promotie geen verband houdt met een melding van discriminatie.

Let wel: De bescherming geldt niet wanneer werknemers misbruik maken van de procedures. Blijkt een aangifte ongeldig? Dan moet de werknemer mogelijk een schadevergoeding betalen.

Ongewenst seksueel gedrag

Ook de Genderwet, Racismewet, Discriminatiewet en Welzijnswet werden aangepast. Meer specifiek rond ongewenst seksueel gedrag, pesterijen en geweld op het werk (met discriminatiegrond). Binnenkort communiceren we hierover via onze website en organiseren we supervisiemomenten om de vertrouwenspersonen in te lichten over de impact en werking van deze wetswijzigingen.

 

Hoe ga je discriminatie op de werkvloer tegen?

Iedereen heeft recht op een veilige werkplek. En daar draag je als werkgever een grote verantwoordelijkheid in. Voorkom discriminatie en ongewenst gedrag op de werkvloer met volgende tips:

  • Stel duidelijke regels op rond discriminatie en grensoverschrijdend gedrag op het werk.
  • Spreek werknemers aan wanneer ze collega’s discrimineren of ongewenst gedrag vertonen.
  • Creëer een open werkomgeving, waarin medewerkers zich veilig voelen om problemen aan te kaarten.
  • Maak een gesprek met de vertrouwenspersoon zo laagdrempelig mogelijk. Bewaar zijn of haar contactgegevens op een centrale plaats en stel vertrouwenspersonen aan die goed gekend zijn in de organisatie.
  • Informeer vertrouwenspersonen over de gewijzigde wetgeving.
  • Geef zelf het goede voorbeeld: maak geen onderscheid op basis van geslacht, geloof of leeftijd. En handel daar ook naar bij sollicitaties.
  • Ga na of discriminatie en grensoverschrijdend gedrag voorkomen binnen je organisatie en wat hiervan de mogelijke oorzaken zijn.

Creëer een inclusieve werkomgeving

Discriminatie en ongewenst gedrag zijn gevoelige materie. Toch hoort het vanzelfsprekend te zijn dat elke werknemer zich goed voelt op het werk. Met een doordacht antidiscriminatiebeleid creëer je een veilige werkomgeving voor iedereen. Onze experten helpen je hier graag bij. Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Meer informatie nodig? Wij helpen je graag!

+32 2 549 71 00Mail ons