De vernieuwde Codex over het Welzijn op het Werk komt eraan

05-05-17

Op 28 april 2017, Dag van de Arbeidsveiligheid, ondertekende de koning de vernieuwde Codex over het Welzijn op het Werk. Een aangepaste structuur en consistenter gebruik van terminologie zouden bedrijven en preventiedeskundigen moeten helpen sneller de juiste informatie terug te vinden.

Aangepaste structuur

Inhoudelijk verandert er niets aan de codex. De grootste aanpassing is zijn grondig hervormde structuur. Zo bestaat de nieuwe versie uit 10 boeken (in plaats van de vroegere 8 titels) met een nieuwe structuur.

De nummering van de artikelen volgt ook deze nieuwe codexstructuur. De bedoeling van deze aanpassing is om de wetgeving rond welzijn op het werk overzichtelijker en toegankelijker te maken voor werkgevers en preventieadviseurs.

Maar de nieuwe indeling vraagt ook extra alertheid. Zo controleert u binnenkort maar beter uw eerdere verwijzingen naar de codex: alle KB’s worden vervangen door nieuwe.

Consistente terminologie

Hoewel de inhoud identiek is gebleven, zijn de teksten aangepast om ze eenvoudiger en leesbaarder te maken. Ook ging er aandacht naar een consistentere terminologie, zodat concepten doorheen de volledige codex op dezelfde manier worden gedefinieerd en gebruikt.

Binnenkort online

De nieuwe codex verschijnt binnenkort in het Belgisch Staatsblad. Daarna is die ook online terug te vinden via de website van de FOD WASO.

Meer weten?

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons