Optimale arbeidsveiligheid: data als sleutel tot ongevalvrij werken

Data gebruiken om de arbeidsveiligheid te maximaliseren: het vraagt expertise en toewijding. Maar wereldspeler in automotive ArcelorMittal Tailored Blanks (AMTB) Genk bewijst dat het loont. “De vestiging werkt intussen ruim zes jaar ongevalvrij,” aldus Iris Vanstraelen, preventieadviseur bij Mensura.

AMTB afdeling Genk maakt onderdelen op maat voor de autosector. “Het bedrijf onderging enkele jaren geleden een grote herstructurering, met veiligheid als een van de focuspunten,” aldus Iris. “Het resultaat? Een bedrijfscultuur die preventie van arbeidsongevallen hoog in het vaandel draagt. Zo beschermt AMTB de gezondheid en veiligheid van elke medewerker en elimineert de organisatie verzuim als gevolg van arbeidsongevallen.”

Veiligheid als mindset

De veiligheidscultuur bij AMTB Genk bestaat onder meer uit een verplichte opleiding voor alle medewerkers rond veilig en verantwoord werken. Daarin komen bijvoorbeeld het verkeersplan en evacuatie aan bod. Iris: “Verder werkt de vestiging met een specifieke observatietechniek – de DuPontTM STOP®-methode – waarbij werknemers elkaar observeren en aanspreken op elke vorm van risicovol gedrag.”

“Iedereen kan iedereen aanspreken. Operatoren kunnen de directeur attent maken op het vergeten opzetten van de veiligheidsbril of -helm. Of uitzendkrachten kunnen probleemloos vaste medewerkers herinneren aan de veiligheidsregels. Niemand wordt met de vinger gewezen, maar onveilige situaties gaan niet zomaar onopgemerkt voorbij.”

Doelgerichte data-analyse en acties

Medewerkers registreren elke observatie van risicovol handelen in een datasysteem. De focus ligt daarbij niet op specifieke personen, wél op het gedrag. “De interne preventieadviseur en productieverantwoordelijke formuleren voor elke situatie een concrete actie,” licht Iris toe. “Daarop voer ik audits uit, zodat die maatregelen geen extra risico’s creëren.”

“Elke week krijgen de verzamelde data en geformuleerde acties een update. Daarnaast voert AMTB trendanalyses uit. Door de data thematisch te verwerken komen de prioritaire werkpunten aan het licht.”

Terugkoppelen naar medewerkers

Tijdens de zogenaamde ‘veiligheidskwartiertjes’ bespreekt de interne preventieadviseur bij AMTB Genk alle bevindingen met de verschillende teamleiders. Zij bespreken die op hun beurt dan met hun productieteam. “Regelmatig terugkoppelen is belangrijk om de observatiecultuur levend te houden,” aldus Iris. “Werknemers vinden het fijn en motiverend dat er effectief iets wordt gedaan met hun observaties. En zo blijft iedereen geïnformeerd en waakzaam.”

Met meer dan 2200 ongevalvrije dagen op de teller bewijst AMTB Genk dat hun met data onderbouwde aanpak voor een optimale arbeidsveiligheid werkt. “Door uit bijna-indicenten lessen te trekken en proactief te handelen, vormt het bedrijf een lichtend voorbeeld voor anderen.”

Maak net als AMTB Genk van arbeidsveiligheid een prioriteit

Mensura staat u graag bij in het uitwerken van veiligheidsprocedures en het uitdragen van een bedrijfscultuur gericht op veiligheid en preventie van arbeidsongevallen. Meer weten? Neem contact met ons op via +32 2 549 71 00.