Een derde meer werknemers overweegt griepvaccinatie

09-07-20

Dit najaar overwegen bijna één derde meer werknemers een griepvaccinatie in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit een rondvraag van Mensura bij 1045 werkende Belgen. “Het aantal mensen dat een griepvaccin overweegt kan nog toenemen als het coronavirus opnieuw opflakkert”, vertelt Gretel Schrijvers, Algemeen Directeur bij Mensura.

Vorig jaar liet 30% van de respondenten zich vaccineren, terwijl op dit moment al minstens 39% een vaccinatie overweegt. De toenemende interesse in griepvaccinaties is een goed begin, maar het blijft cruciaal om risicogroepen maximaal te beschermen.

De Hoge Gezondheidsraad adviseert om 50-plussers, mensen met chronische aandoeningen, zwangere vrouwen, huisgenoten en zorgpersoneel prioriteit te geven voor het griepvaccin. “Maar ook voor degenen die in contact komen met risicopatiënten is het dit jaar absoluut noodzakelijk om zich te laten vaccineren. De griep kan namelijk tegelijkertijd optreden met het coronavirus, waardoor zelfs niet-risicogroepen plots extra kwetsbaar worden”, licht Gretel Schrijvers van Mensura toe.

“Wie zich laat inenten, beschermt niet enkel zijn eigen gezondheid, maar zorgt ook dat kwetsbare personen minder gemakkelijk in contact komen met het griepvirus. Het risico op een eventuele griepepidemie verkleinen, is bovendien belangrijk om een overbelasting van de ziekenhuizen te vermijden”, aldus Gretel Schrijvers.

Werknemer kijkt naar werkgever voor vaccinatie

Maar liefst 6 op 10 respondenten kijkt voor een griepvaccinatie in de richting van zijn werkgever, blijkt uit de bevraging. Bijna 7 op 10 vaccinaties tegen de griep liep vorig jaar effectief via de werkgever.

De bedrijfscultuur rond vaccinatie blijkt ook invloed te hebben op de persoonlijke beslissing zich al dan niet laten vaccineren. 38% van de actieve bevolking die zich laat inenten, geeft als één van de redenen het feit dat de werkgever gratis griepvaccinaties aanbiedt. De drempel om het griepvaccin via de huisarts te laten toedienen is niet te onderschatten en maakt dat mensen minder geneigd om voor een prikje te gaan. Gretel Schrijvers: “Een bezoek aan de huisarts voor een voorschrift en een tweede consultatie voor de feitelijke toediening vormen al snel enkele praktische drempels. Een geplande inenting op de werkvloer bespaart werknemers heel wat tijd en de kostprijs van het vaccin.”

Lees het volledige persbericht.


Stel uw bestelling griepvaccins niet uit!

De vraag wordt groot dit jaar en het aantal vaccins is beperkt. Bestel uw vaccins dus tijdig. Zowel klanten als niet-klanten kunnen vaccins bestellen.

Bestel vaccins

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons