Een jobstudent in uw organisatie? Let op voor de gewijzigde regels!

08-07-19

Jobstudenten zijn een handige hulp tijdens de zomermaanden, wanneer veel vaste medewerkers met vakantie gaan. Maar om hun veiligheid en gezondheid te waarborgen, zijn de taken die ze mogen uitvoeren wettelijk beperkt. Een recent KB wijzigt enkele van die bepalingen.

Algemeen geldt dat u jobstudenten niet mag inzetten voor taken die ze fysiek of mentaal niet aankunnen. Activiteiten waarbij ze blootgesteld worden aan ioniserende straling, giftige stoffen, extreme warmte of koude, of lawaai of trillingen, zijn verboden. 

Meer tips om jobstudenten veilig en gezond aan de slag te houden? Deze vuistregels helpen u op weg.

Wat is nieuw?

Het nieuw KB wijzigt enkele specifieke verbodsbepalingen:

  • Asbest wordt toegevoegd aan de lijst met chemische agentia waaraan jongeren niet blootgesteld mogen worden. Werken waarbij asbestvezels kunnen vrijkomen, waren sowieso al verboden – het nieuwe KB formaliseert dat.
  • Schilderwerken waarbij wordt gebruikgemaakt van lood, zijn verbindingen en legeringen, voor zover deze door de mens kunnen worden opgenomen, zijn verboden. 
  • Landbouwmachines worden toegevoegd aan de lijst met gevaarlijke machines waarmee jobstudenten niet mogen werken.
  • De regels rond het besturen van transportmiddelen worden verduidelijkt: jongeren mogen geen gemotoriseerde toestellen bedienen om lasten te verplaatsen, heffen, stapelen, stockeren of destockeren, of om vrachtwagens te laden en lossen. Heftrucks zijn dus verboden terrein.  Kleinere elektrische transpallets of platformtrucks mogen ze onder bepaalde voorwaarden wel besturen.

Meer info over de regels rond transportmiddelen? Bekijk dit gedetailleerde overzicht.

Zijn er uitzonderingen?

Onder bepaalde voorwaarden kan een jobstudent toch risicovolle activiteiten uitoefenen:

  • Als de jobstudent een bepaalde leeftijd heeft bereikt: voor 16-jarigen gelden bijvoorbeeld andere regels dan voor 18-jarigen.
  • Als u als werkgever de nodige preventiemaatregelen neemt.
  • Als u als werkgever of een leidinggevende erop toeziet dat de maatregelen effectief geïmplementeerd zijn en gecontroleerd worden.
  • Als er altijd een ervaren medewerker in de nabijheid van de jobstudent werkt.  
  • Als u het advies inwint van het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk en de preventieadviseur.

Vragen over arbeidsveiligheid?

Mensura voorziet risicoanalyses en professionele begeleiding op maat. Hebt u specifieke vragen? We helpen u graag verder.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons