Nieuwe regels om stoflong te voorkomen in de bouw

09-01-20

Heel wat steenachtige bouwmaterialen bevatten kwarts. Door erin te frezen, zagen, boren of slijpen komt kwartsstof vrij. Wie die stofdeeltjes inademt, kan silicose – een vorm van stoflong – oplopen. Een nieuw KB moet de opmars van stoflong een halt toeroepen.

De laatste jaren duiken steeds meer gevallen van silicose op. Die aandoening leidt tot ademhalingsproblemen en een verhoogd risico om tuberculose of longkanker te ontwikkelen. De grote oorzaak is de opkomst van composietsteen, een product dat gebruikt wordt voor kunststofbladen in keukens en badkamers.


Op de website Gezondheid en Wetenschap leest u alles over silicose en stoflong.


Welke maatregelen moet u nemen tegen kwartsstof?

Vanaf 17 januari 2020 moeten alle arbeidsmiddelen die gebruikt worden voor het slijpen, boren of bewerken van materiaal dat kwarts bevat, uitgerust zijn met een stofafzuiging of een systeem van watertoevoeging.

Als dat technisch niet mogelijk is, moet iedereen die mogelijk blootgesteld wordt aan kwartsstof een masker met P3-stoffilter dragen. Dat geldt dus niet alleen voor wie de machine bedient, maar ook voor medewerkers die zich in dezelfde ruimte of nabije omgeving bevinden.

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de implementatie van deze nieuwe regels. De inspecteurs van Toezicht op het Welzijn op het Werk zullen in 2020 extra aandacht besteden aan de correcte naleving ervan.


Uw medewerkers beschermen tegen fijn stof?

Op onze blog vindt u enkele tips om de gevaren binnen de perken te houden. Schrijf u in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuws en praktische informatie om uw preventiebeleid vorm te geven.


Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons