Inspectiecampagne uitzendkrachten: 1 op de 3 bedrijven niet in orde

26-02-19

Een op de drie uitzendkantoren en ondernemingen overtreedt de regels over welzijn op het werk voor uitzendkrachten. Dat blijkt uit een inspectiecampagne van de FOD Werkgelegenheid. Vooral de verplichte risicoanalyse en medische geschiktheidseisen vormen een heikel punt.

Steeds meer (grote) bedrijven doen een beroep op uitzendkrachten. Maar die tijdelijke werknemers zijn vaker het slachtoffer van een arbeidsongeval. Een mogelijke oorzaak: het gebrek aan informatie over veiligheids- en gezondheidsrisico’s op de werkvloer.

Twee structurele knelpunten

Een op de drie bedrijven die uitzendkrachten inschakelen, beschikken niet over de verplichte risicoanalyse van de werkpost. Nochtans is die essentieel om de gevaren bloot te leggen, gepaste preventiemaatregelen te nemen en een werkpostfiche op te stellen.

De werkpostfiche vermeldt onder andere de risico’s waaraan de medewerker wordt blootgesteld en de eventuele verplichte medische onderzoeken. Die twee factoren vormen samen de medische geschiktheidseisen.

De bedrijfsarts van de externe preventiedienst van het interimkantoor onderzoekt de uitzendkracht en bepaalt of hij of zij het werk mag uitvoeren. Maar deze regel wordt niet altijd correct toegepast: 35% van de interimkrachten is aan de slag zonder correcte medische geschiktheidseisen.

Vooruitgang geboekt

De cijfers zijn het resultaat van een inspectiecampagne van de FOD Werkgelegenheid bij 34 uitzendkantoren en 141 ondernemingen gedurende 2018. Hoewel er duidelijk nog werk aan de winkel is, gaat het aantal overtredingen wel in dalende lijn. Bij de campagne van 2009 liet 40% geen risicoanalyse uitvoeren en was er bij 55% geen sprake van medische geschiktheidseisen. De oprichting van een centrale gegevensbank voor gezondheidstoezicht van uitzendkrachten speelt volgens de FOD Werkgelegenheid een rol in die verbetering.

Uitzendkrachten inschakelen?

Download hier onze template voor de werkpostfiche. Mensura voorziet ook risicoanalyses en professionele begeleiding op maat.

Hebt u een specifieke vraag? Neem contact met ons op via +32 2 549 71 00.

Mensura helpt u met een doelgerichte aanpak.

+32 2 549 71 00Mail ons