Wat is het attest BA4 en BA5?

07-01-16

Wil u als werkgever bepaalde werknemers toegang geven tot uw elektrische installaties? Dat kan wanneer ze in het bezit zijn van een attest BA4 (gewaarschuwd) of BA5 (vakbekwaam). We leggen u even uit hoe zij die attesten kunnen behalen.

In elke onderneming zorgt elektriciteit voor risico's waaraan werknemers kunnen worden blootgesteld. Een risicoanalyse uitvoeren en up to date houden van elke elektrische installatie is een teken van goed beleid. Net als het voorzien in de nodige opleiding voor de werknemers die taken uitvoeren aan een elektrische installatie.

Risico’s worden beperkt en de werknemers worden beschermd tegen mogelijke negatieve gevolgen door manipulatie van de elektriciteit.

De opleiding BA4 en BA5

  • De toegang tot elektrische installaties moet exclusief voorbehouden worden aan werknemers die beschikken over de bekwaamheid die gekenmerkt wordt door de code BA4 (gewaarschuwde) of BA5 (vakbekwame).
  • De omschrijving BA4 (gewaarschuwden) en BA5 (vakbekwamen) heeft betrekking op de bevoegdheden die door de werkgever zelf toegekend worden aan werknemers.
  • Een koninklijk besluit van 24 april 2004 omschrijft de bekwaamheid van personen.
    • Gewaarschuwden zijn personen die:
      • Of voldoende onderricht werden voor de elektrische risico’s verbonden aan de aan hen toevertrouwde werkzaamheden;
      • Of permanent bewaakt worden door een vakbekwaam persoon tijdens deze werkzaamheden.
      • Bijvoorbeeld: uitbatings- of onderhoudspersoneel van elektrische installaties
    • Vakbekwamen zijn personen die via kennis, verkregen door opleiding of ervaring, de gevaren verbonden aan de uit te voeren werkzaamheden zelf kunnen inschatten en de maatregelen kunnen bepalen om de daaruit voortvloeiende risico’s te elimineren of tot een minimum te beperken.
      • Bijvoorbeeld: ingenieurs en technici belast met de uitbating van elektrische installaties.
  • Dit houdt in dat de werkgever op basis van de resultaten van de risicoanalyse elektriciteit in het bedrijf een aangepaste opleiding geeft aan de werknemers. Zo hebben de werknemers de vereiste competenties om te werken aan de specifieke elektrische installatie in het bedrijf.
  • De opleiding kan zowel intern als extern gevolgd worden. De werkgever kan dus kiezen wie deze opleiding geeft.
  • Na het volgen van een opleiding dient de werkgever zijn werknemers bevoegd te verklaren. Er is dus een onderscheid tussen “een opleiding volgen” en “een werknemer bevoegd verklaren”.
  • Voor het bevoegd verklaren wordt een schriftelijk document opgesteld waardoor de werknemers weten voor welke delen van de installatie en voor welke werkzaamheden aan deze delen zij bevoegd (gewaarschuwd of vakbekwaam) verklaard zijn. Dit schriftelijk document wordt ook het attest BA4 of BA5 genoemd.

De risicoanalyse elektrische installaties

De risicoanalyse geeft de mogelijkheid om de nodige preventiemaatregelen te nemen om de aanwezige risico’s tot een minimum te herleiden. Na het treffen van deze preventiemaatregelen moet beoordeeld worden of de restrisico’s kunnen aanvaard worden.

Pas als alle restrisico’s tot een aanvaardbaar niveau zijn herleid, kan u ervan uitgaan dat de nodige preventiemaatregelen werden getroffen. Dit betekent echter niet dat de risicoanalyse volledig ‘af’ is.

Een risicoanalyse is steeds dynamisch en moet aangepast worden aan gewijzigde omstandigheden (bijv. incidenten of ongevallen, specifieke werkzaamheden aan de elektrische installatie, uitbreiding van de elektrische installatie, enz.).

Bron

Wat kan Mensura voor je doen?

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 549 71 00Mail ons