Veilig werken aan elektrische installaties - vakbekwame personen BA5

Leer veilig elektrische werken uitvoeren en behaal je BA5-certificaat.

Veilig werken aan elektrische installaties - vakbekwame personen BA5
 • Praktisch
 • 1 dag
 • Vanaf € 371,00 of 2.2 PE
 • Nederlands, Frans, Engels
 • Klassikaal, Op maat
 • Verdiepend
 • Certificaat geldig in België
 • Kmo-portefeuille, Opleidingscheques, Sectorfonds

Je leert risico’s vermijden wanneer je werkt aan elektrische installaties. Bovendien doe je de noodzakelijke vaardigheden op om BA4-collega’s te begeleiden. Na afloop krijg je een certificaat ‘Vakbekwaam persoon BA5’.

Waarom?

Werken met elektrische installaties is risicovol door het  spanningsgevaar. Om ongevallen te vermijden, is het belangrijk om goed te weten waar je mee bezig bent. In deze opleiding brengen we alle gevaren in kaart en leer je collega’s te begeleiden.

De bevoegdheidsverklaring ‘Vakbekwaam persoon BA5’

Als werkgever toon je met een bevoegdheidsverklaring aan dat je medewerkers veilig aan elektrische installaties kunnen werken.

Dankzij deze opleiding heeft je werknemer voldoende kennis en competenties om elektrische werken uit te voeren aan een elektrische installatie en kan hij/zij toezicht houden over ‘gewaarschuwde personen BA4’.

Voer aanvullend zeker ook een risicoanalyse uit. Zo kan je met een gerust hart een bevoegdheidsverklaring ‘Vakbekwaam persoon BA5’ uitschrijven.


Wat leer je?

Tijdens deze interactieve cursus verwerf je de nodige kennis om als ‘vakbekwaam persoon’ (BA5) de gevaren van elektriciteit in te schatten en gepaste maatregelen te treffen.

Bovendien wissel je tips en ervaringen uit met collega’s. Deze topics komen aan bod:

 • Inleiding: doel en aanpak van de cursus;
 • Algemene informatie en regels om veilig te werken aan elektrische installaties;
 • Gevaren van elektriciteit bij het werken aan elektrische installaties;
 • Regels voor het werken aan elektrische installaties buiten spanning;
 • Voorwaarden en regels voor het werken aan elektrische installaties onder spanning.
Voorkennis vereist

Deze opleiding bouwt verder op basiskennis over het werken aan of in de buurt van elektrische installaties. Als je die niet hebt, is het sterk aangeraden om eerst de training ‘Veilig werken aan elektrische installaties – gewaarschuwde personen BA4’ te volgen.


Dit is een opleiding van ons Impact-aanbod

Impact

Verruim je blik en bereid je voor op een nieuwe rol. Met een mix van leervormen verwerf je diepgaande kennis die je meteen kan toepassen. De trajecten zijn vaak gepreid over meerdere dagen.

Kies voor Impact >


Resultaat?

Als ‘vakbekwaam persoon BA5’ beschikt je over de praktische kennis en inzichten om de veiligheidsregels toe te passen bij werkzaamheden aan elektrische installaties. Je bent in staat om de gevaren in kaart te brengen en zelf preventieve maatregelen voor te stellen om risico’s te voorkomen of te beperken.

Na afloop:

 • Weet je hoe je veilig werkt aan elektrische installaties;
 • Herken je de gevaren en kan je er gepast op reageren;
 • Weet je wat te doen bij een elektrisch ongeval;
 • Kan je ‘gewaarschuwde BA4’-collega’s begeleiden.

Voor wie?

De opleiding is er voor vakbekwame medewerkers, zoals elektro- en onderhoudstechnici, die werkzaamheden uitvoeren aan elektrische installaties.


Wat zegt de wet?

Als werkgever ben je verplicht een bevoegdheidsverklaring op te stellen voor elke werknemer die in contact komt met kleine en grote elektrische werkzaamheden en installaties. Met een bevoegdheidsverklaring toon je als werkgever aan dat je medewerkers veilig en met voldoende kennis aan of in de buurt van elektrische installaties kunnen werken.

Een bevoegdheidsverklaring voor werken aan elektrische installaties heeft twee niveaus:  

 • Gewaarschuwd persoon BA4
  Deze verklaring is van toepassing op werknemers die mogelijks in aanraking komen met elektrische installaties maar die er zelf geen werk aan hebben. Zij mogen dus enkel niet-elektrische taken uitvoeren of kleine wijzigingen onder toezicht van een vakbekwame medewerker.  
 • Vakbekwame persoon BA5
  Deze verklaring is van toepassing op werknemers die zelf aan of met elektrische installaties werken of toezicht houden op werken uitgevoerd door gewaarschuwde personen (BA4). Dit kunnen bijvoorbeeld ingenieurs of techniciens zijn.  

Naast het opleidingsattest voor BA4 of BA5 is het ook belangrijk dat je als werkgever een risicoanalyse van de elektrische installatie(s) maakt, om een sluitende bevoegdheidsverklaring te kunnen afleveren.

Meer info >


Prijs

De prijs hangt af van de manier waarop je de opleiding volgt. Is je organisatie aangesloten bij Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming (EDPB), dan krijg je een korting. Beschik je over preventie-eenheden en is je saldo toereikend, dan kan je hiermee betalen.

Indien je kiest voor een opleiding georganiseerd in jouw bedrijf, kan je een geprinte syllabus aankopen aan €20,40 (incl. BTW) per persoon. Je kan dit aangeven in de offerteaanvraag.

Subsidies en financieringsmogelijkheden

Dankzij onze erkenningen door overheidsdiensten en sectorfondsen voldoen we aan de voorwaarden voor tal van subsidies en financieringsmogelijkheden.

   • Kmo-portefeuille. Gebruik deze erkenningsnummers in je aanvraag:
    • leden van Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming: Mensura EDPB - DV.O105072
    • niet-leden: Mensura CONSULT - DV.O101943
   • Opleidingscheques
   • Sectorfonds
    • Alimento
    • Constructiv

   Veelgestelde vragen

   Krijg ik na het volgen van de e-learning ‘Veilig uitvoeren van kleine elektrische werkzaamheden voor gewaarschuwde personen (BA4)' een volwaardig BA4-attest?

   Ja, de opleiding is er voor wie sporadisch kleine elektrische werkzaamheden uitvoert, waarbij er weinig risico is. Je leert er op eigen tempo risico’s herkennen en gepast te handelen.

   Na een korte test krijg je een opleidingscertificaat. Op basis daarvan maakt je werkgever een bevoegdheidsverklaring 'Gewaarschuwd persoon BA4' op.

   Mag ik een BA5-opleiding volgen zonder dat ik eerst BA4 heb gevolgd?

   In principe wel, al raden we dit af. Een BA5-opleiding gaat er vanuit dat je al de nodige basiskennis hebt over het werken met elektrische installaties. De kans dat je niet goed kan volgen en daardoor niet alle nieuwe informatie grondig opneemt, is reëel.

   Wat is juist het verschil tussen een BA4- of BA5-attest en een bevoegdheidsverklaring?

   Een bevoegdheidsverklaring, stelt je werkgever op nadat je succesvol een bevoegdheidsopleiding doorliep. Je bent op de hoogte van risico’s (gewaarschuwd, BA4) of je kan zelf kleine werken aan elektrische installaties uitvoeren (vakbekwaam BA5).

   Een volwaardig BA4 of BA5-certificaat, ontvang je enkel na het voltooien van een volledige BA4 of BA5-opleiding.

   Cookies opgeslagen