‘Wees alert voor asbest’ waarschuwt voor gezondheidsrisico’s

28-09-18

De campagne ‘Wees alert voor asbest’ wijst op de gezondheidsrisico’s van blootstelling aan loskomende asbestvezels. Tegelijk toont ze aan dat asbest verwijderen niet gevaarlijk hoeft te zijn als er correct wordt omgegaan met asbesthoudende materialen.

In België is naar schatting 4 miljoen ton asbest aanwezig in gebouwen. Blootstelling aan loskomende asbestvezels houdt gezondheidsrisico’s in, vooral op lange termijn. De gevolgen – denk aan ernstige longziektes – manifesteren zich doorgaans pas 25 tot 40 jaar na de blootstelling.

Sterk preventiebeleid

Fedris, het federaal agentschap voor beroepsrisico’s, en Constructiv, de dienstverlenende organisatie van en voor de bouwsector, lanceerden daarom de campagne ‘Wees alert voor asbest’. Die pleit voor een sterk preventiebeleid met aandacht voor:

  • de risico’s van blootstelling aan asbestvezels;
  • het veilig verwijderen van asbesthoudende materialen.

Niet enkel wie in de bouwsector werkt of zelf zijn woning renoveert heeft nood aan correcte informatie. Ook als werkgever bent u wettelijk verplicht om een asbestinventaris op te stellen van de bedrijfsgebouwen. Op onze blog ontdekt u wat zo’n inventaris precies inhoudt.

Maak werk van asbestinventarisatie

Onze dienst Industriële Hygiëne en Toxicologie ondersteunt u bij het opstellen van een asbestinventaris, gerichte adviesverlening, een opleiding over asbest en meer. We helpen u graag verder via stien.hoydonckx@mensura.be of op het nummer 011 30 27 57.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons