Fitte medewerkers: een goed uitgeruste, aangename eetzaal maakt het verschil

12-12-16

Fitte medewerkers zijn productiever. Gezonde voeding, een goed uitgeruste eetzaal en een aangename sfeer tijdens de lunch dragen daar stuk voor stuk toe bij. En dat vraagt gelukkig geen grote investeringen. Met deze tips boekt u relatief eenvoudig een aanzienlijke gezondheidswinst.

Een goed uitgeruste eetruimte

De inrichting van uw eetzaal hoort vooral functioneel te zijn. Voorzie daarom:

  • voldoende tafels en stoelen;  
  • drinkbaar water;  
  • geschikte middelen om de vaat te wassen;
  • de nodige faciliteiten om voedingswaren correct te bewaren of op te warmen, en om water te koken;
  • vuilnisbakken met een deksel.

Ook het onderhoud en de orde en netheid van de voorzieningen zijn belangrijk. Een aangename, hygiënische eetruimte beïnvloedt immers de eetgewoonten en het eetgedrag van medewerkers ten goede.

Zo zorgt u voor een gezonde, hygiënische omgeving

  1. Hebt u automaten in de eetzaal? Bied dan voldoende gezonde voeding aan, zoals water, granenkoeken, droge koeken, gedroogd fruit en studentenhaver. ‘Minder gezonde producten’ (bv. gewone frisdrank, suikerwafels, chocoladerepen) maken idealiter niet meer dan één derde van het aanbod uit.
  2. Voorzie een gekoelde automaat voor uw aanbod aan fruit, melk, yoghurt en melkdessertjes.
  3. Plaats gezonde producten op ooghoogte en prijs ze goedkoper dan ongezonde producten.
  4. Ban zeer ongezonde producten uit uw aanbod (bv. chips, energiedrankjes, vet- en suikerhoudende tussendoortjes, knakworstjes enzovoort).
  5. Zorg voor een goede luchtcirculatie.
  6. Sluit ramen en afvoerpijpen af met gaas. Zo voorkomt u dat knaagdieren en insecten binnen geraken.
  7. Stel een schoonmaakprocedure op. Leg daarin vast welk materiaal en welke schoonmaakmiddelen gebruikt moeten worden.
  8. Motiveer medewerkers om hun handen te wassen voor het eten, vooral wanneer ze op hun werkplek in aanraking komen met vuil of chemische stoffen.
  9. Vermijd de ophoping van afval. Zorg voor zuivere, duidelijk herkenbare en afsluitbare afvalemmers. Verwijder het afval zo snel mogelijk.
  10. Zorg ervoor dat de ruimte niet als doorgang wordt gebruikt.

Wat kan Mensura voor u doen?

Mensura biedt verschillende workshops en opleidingen om een gezonde levensstijl te promoten bij uw medewerkers:

Bekijk al onze opleidingen rond vitaliteit.

Hebt u een specifieke vraag? Neem gerust contact met ons op via info.edpb@mensura.be.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons