Resultaat re-integratie vooral definitieve arbeidsongeschiktheid

19-05-17

Uit kwartaalcijfers van Mensura blijkt dat het vooral werknemers zijn die tot dusver een re-integratietraject opstartten. Opvallend daarbij is dat de werknemer vaak definitief ongeschikt wordt verklaard om bij dezelfde werkgever het afgesproken of ander werk uit te voeren.

Mensura behandelde in het eerste kwartaal zo’n 500-tal re-integratietrajecten. In 69% van de gevallen was het de werknemer die het initiatief nam. In 1 op 5 van de gevallen initieerde de werkgever de re-integratie. Het RIZIV tekent voor 9% van de cases.

‘Definitief arbeidsongeschikt’ overheerst

Van het totale aantal doorlopen trajecten blijkt een groot deel (73%) te leiden tot de beslissing definitief arbeidsongeschikt voor het overeengekomen werk, zonder de mogelijkheid om ander of aangepast werk uit te voeren bij dezelfde werkgever.

In 14% luidt de uitspraak ook definitief arbeidsongeschikt voor het overeengekomen werk, maar is ander of aangepast werk wel nog een optie. In 7% is re-integratie opstarten om medische redenen niet opportuun.

Opmerkelijke tendensen

“Deze cijfers liggen in de lijn van de bevindingen die CoPrev, de vereniging van externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, vrijgaf. Uiteraard is het op deze korte termijn en met het huidige aantal doorlopen trajecten voorbarig om grote conclusies te trekken. Het is nog vroeg om grote beweringen te doen, maar er zijn enkele opmerkelijke tendensen”, aldus Marie-Noëlle Schmickler, Geneesheer Directeur van Mensura.

“Om de re-integratie-inspanningen succesvol te laten zijn, moeten arbeidsgeneesheren in overleg met werkgevers creatief naar oplossingen kijken. Definitieve ongeschiktheid moet een laatste optie zijn. Tegelijk hoeft dit niet noodzakelijk slecht te zijn. In het geval van definitieve ongeschiktheid bij dezelfde werkgever kunnen de mutualiteiten een traject van socio-economische re-integratie opstarten. Via loopbaanbegeleiding wordt dan gezocht naar een geschikte werkplaats voor de werknemer in kwestie.”

 

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons