Asbestattest binnenkort verplicht bij verkoop van woon- en werkgebouwen

21-11-22

Een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040, daar streeft de Vlaamse overheid naar. De voorbije jaren werden daarom verschillende maatregelen genomen om risicovolle asbesttoepassingen in gebouwen te beheren of te verwijderen. Vanaf 23 november 2022 komt daar een nieuwe maatregel bij: een asbestinventarisatieattest is dan verplicht bij de verkoop van een pand gebouwd vóór 2001.


In 2018 werd het Actieplan Asbestafbouw in leven geroepen. De Vlaamse regering nam sindsdien verschillende asbestmaatregelen op in het Materialendecreet rond inventarisatie, verwijdering, beheer en verboden handelingen. Een van de belangrijkste maatregelen is de ‘inventarisatieplicht’, waarbij eigenaars van Vlaamse gebouwen en woningen gebouwd vóór 2001 verplicht zijn om het aanwezige asbest in hun pand in kaart te brengen.

Asbestinventaris conform codex vs. Asbestinventaris mét asbestattest

De verplichting tot het maken van een asbestinventaris bestaat al langer voor bedrijfsgebouwen. De codex over het welzijn op het werk schrijft sinds 1995 voor dat werkgevers een asbestinventaris moeten opmaken voor alle werklocaties. Ontdekt de werkgever risicovolle asbesttoepassingen in het gebouw? Dan stelt hij of zij een beheersprogramma op om medewerkers te beschermen tegen blootstelling aan asbestvezels. Dit type asbestinventaris blijft ongewijzigd en wettelijk verplicht.

Bij de verkoop van een (bedrijfs)pand moet je vanaf 23 november 2022 echter een aanvullende asbestinventarisatie laten uitvoeren volgens de regels van de nieuwe Vlaamse wetgeving. Een gecertificeerd asbestdeskundige controleert in dat geval het gebouw op asbesttoepassingen. Onder bepaalde voorwaarden kan hij of zij bestaande informatie en inventarissen gebruiken in het verslag. Na de aanvullende inventaris ontvangen eigenaars een asbestattest.

Asbestinventarisatieattest

In het attest beschrijft de asbestdeskundige welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, en hoe je de stof veilig kan beheren of verwijderen. Dit attest moeten eigenaars binnenkort verplicht kunnen voorleggen bij de verkoop van hun pand.

De nieuwe maatregel geldt enkel voor Toegankelijke Constructies met Risicobouwjaar (TCR). Dat zijn woningen of gebouwen die vóór 2001 gebouwd zijn én aan één van deze voorwaarden voldoen:

  • Het gebouw heeft een grondoppervlakte van ten minste 20m2
  • Het pand maakt deel uit van een grotere constructie die een oppervlakte heeft van minstens 20m2

De verplichting van een attest bij verkoop gaat op 23 november 2022 van kracht. Maar de bedoeling is dat elke eigenaar vanaf 2032 over een geldig asbestattest beschikt. Ook bij verhuur van een pand, is het verplicht om een kopie aan de (nieuwe) huurders te overhandigen.


Ga correct om met de gevaren van asbest

Veel gebouwen bevatten nog altijd asbesthoudende materialen of toepassingen. Wanneer het asbest beschadigd raakt, kunnen kleine, niet met het oog waarneembare vezels in de lucht terechtkomen. Adem je die vezels in? Dan veroorzaken ze mogelijk ernstige longziekten. In onze opleiding ‘omgaan met asbesthoudende materialen’ leren medewerkers de nodige gedragsregels om veilig te werken met asbest.


Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons