Veilig omgaan met asbest in uw bedrijfsgebouw

Het Belgische Asbestfonds maakte bekend dat het in 2015 een recordaantal van 292 asbestslachtoffers met longvlieskanker heeft erkend. Hoogstwaarschijnlijk hebben zij die aandoening tientallen jaren geleden opgelopen. Vandaag is de kans klein dat iemand kanker oploopt als gevolg van asbest, op voorwaarde dat de regels worden gevolgd.

Veel gebouwen bevatten nog altijd asbesthoudende bouwmaterialen of toepassingen. Gevaar is mogelijk bij de verbouwing of afbraak van een gebouw, of bij de verwijdering van asbesthoudende materialen. Ook het soort materiaal en de toestand ervan, maken het risico kleiner of groter.

Wanneer het asbest beschadigd raakt, kunnen mogelijks kleine, niet met het blote oog waarneembare vezels in de lucht terecht komen. Wanneer die ingeademd worden, bestaat de kans dat ze ernstige ziekten veroorzaken zoals asbestose, longvlieskanker en longkanker. In de praktijk gaat het om medewerkers die gedurende een lange periode aan een hoge concentratie van vezels blootgesteld worden, maar in theorie volstaat de blootstelling aan één vezel. Meestal duiken die ziekten pas tussen 20 en 40 jaar na de blootstelling aan asbestvezels op. Maar zolang u de verplichte preventiemaatregelen volgt, is het risico op aandoeningen als gevolg van asbest zeer klein.

Houd mogelijke blootstelling zo laag mogelijk

Ga na of er asbest in uw gebouw aanwezig is. Indien wel: maak een inventaris op van de plaatsen waar zich asbest bevindt en van alle asbesthoudende materialen. Stel vervolgens een beheerprogramma op voor deze asbesthoudende materialen, inclusief een inschatting van de risico’s en de nodige preventieve maatregelen. Dit helpt u de mogelijke blootstelling zo laag mogelijk houden.

 In het beheerprogramma staat:

  • wat er met het asbesthoudend materiaal gaat gebeuren (onberoerd laten, fixeren, inkapselen of verwijderen);
  • de preventiemaatregelen om de blootstelling zo laag mogelijk te houden;
  • de regelmatige beoordeling van de toestand van het asbest (minstens één keer per jaar);
  • de maatregelen die u moet nemen wanneer het asbest in slechte staat is.

De preventieadviseur staat u bij om een asbestinventaris en beheerprogramma conform de wetgeving op te stellen. Zodra die definitief zijn, informeert u alle medewerkers hierover zodat ze de nodige preventieve maatregelen kunnen nemen.

Bij werkzaamheden uitgevoerd door derden in uw bedrijfsgebouwen, overhandigt u een kopie van de asbestinventaris aan de aannemer die de verbouwingen uitvoert. Zorg dat u hiervan een ontvangstbewijs ontvangt.

Laat bepaalde werken over aan specialisten

Plant u verbouwings- of onderhoudswerken? Dan is het belangrijk om te weten dat een aantal asbesthoudende materialen enkel door gespecialiseerde firma’s mogen verwijderd, afgebroken of behandeld worden. De lijst met erkende asbestverwijderaars vindt u op de website van het FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (WASO). Diverse herstel- en onderhoudswerken mogen uitgevoerd worden door eigen medewerkers, op voorwaarde dat ze een speciale opleiding hebben gevolgd én de nodige preventieve maatregelen nemen. De externe dienst volgt samen met u de gezondheid van uw medewerkers op, onder meer met behulp van periodieke medische onderzoeken.

Meer informatie?

Stuur een e-mail naar hyg-toxi@mensura.be of bel ons op +32 2 549 70 61.